Home » D:News » Salata verde este de 3 ori mai nocivă decât baconul, iar dieta vegetariană poate fi dăunătoare mediului

Salata verde este de 3 ori mai nocivă decât baconul, iar dieta vegetariană poate fi dăunătoare mediului

Publicat: 16.12.2015
Alimentele considerate necesare pentru o alimentaţie sănătoasă sunt fructele şi legumele.
Potrivit unui studiu american,  consumul lor este, de fapt, mai dăunător mediului încojurător decât consumul de carne.
 
Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Carnegie Mellon (CMU), care au analizat impactul pe calorie a diferitor alimente în termeni de costuri de energie, consum de apă şi emisii de gaze, „salata verde şi consumul ei este de peste trei ori mai dăunător în emisia gazelor ce produc efectul de seră, decât consumul de şuncă”.
 
Studiul merge împotriva tendinţei din ultimii ani care îndeamnă oamenii să renunţă la carne şi să consume cereale pentru a combate schimbările climatice.

Consumul de alimente considerate „sănătoase” prevăzute într-o recomandare recentă a Departamentului Agriculturii din SUA (USDA) amplifică impactul unei persoane asupra mediului în toţi cei trei factori – costuri de energie, consumul de apă şi emisii de gaze, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Experţii au examinat procesul de creştere, prelucrare şi transportare a produselor alimentare; vânzări şi servicii; depozitare şi preparare. Toate au fost analizate din perspectiva efectului pe care-l au diferitele produse alimentare asupra mediului.
 
Paul Fischbeck, co-autorul studiului şi profesor la CMU în domeniul ştiinţelor sociale şi al deciziilor, a declarat: „O mulţime de legume comune necesită mai multe resurse per calorie decât s-ar crede. „
 
 
O decizie mai bună este pur şi simplu reducerea numărului de calorii consumate, fără a schimba proporţia de carne şi alte tipuri de produse alimentare. Această decizie poate reduce cu 9% cantitatea de energie, emisiile de gaze şi necesarul de apă. 
 
Menţinerea aportului de calorii prin trecerea la consumul de ”alimente sănătoase” au crescut consumul de energie cu 43 %, utilizarea apei cu 16 % şi a emisiilor cu 11 %.
 
Dar, surprinzător e faptul că şi atunci când oamenii reduc consumul de carne, reduc şi numărul de calorii. Potrivit recomandării USDA, impactul asupra mediului înconjrător creşte:  energia cu peste  (38 la sută), apa (10 la sută) şi emisiile (6 la sută).
 
Michelle Tom, un alt co-autor al studiului, a declarat ”relaţia dintre alimentaţie şi mediu este una complexă şi ceea ce este bun pentru sănătatea noastră nu este întotdeauna cel mai bun pentru mediu încojurător. Asta e important să fie ştiut de instituţiile publice, iar reprezentanţii lor să fie conştieni că ei dezvoltă orientările dietice”, a declarat Michelle Tom. 
 
Sursa: Independent
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cel mai nou și avansat portavion al Chinei a traversat Strâmtoarea Taiwanului
Cel mai nou și avansat portavion al Chinei a traversat Strâmtoarea Taiwanului
Cum a instituit Ceauşescu „starea de necesitate” ca urmare a „acţiunilor irendentise”
Cum a instituit Ceauşescu „starea de necesitate” ca urmare a „acţiunilor irendentise”
Cum au ajuns câteva monede americane să valoreze 17 milioane de dolari?
Cum au ajuns câteva monede americane să valoreze 17 milioane de dolari?
Încă doi sateliți europeni Galileo au fost lansați pe orbita Pământului
Încă doi sateliți europeni Galileo au fost lansați pe orbita Pământului
Tradiții și ritualuri pentru a sărbători solstițiul de iarnă
Tradiții și ritualuri pentru a sărbători solstițiul de iarnă
Bursele sociale pentru studenți vor primi o suplimentare de 60 de milioane de euro
Bursele sociale pentru studenți vor primi o suplimentare de 60 de milioane de euro
O descoperire despre modul în care dinozaurii își creșteau puii schimbă tot ce știam până acum
O descoperire despre modul în care dinozaurii își creșteau puii schimbă tot ce știam până acum
ADHD în viața de zi cu zi: ce îngreunează concentrarea și ce ajută, concret
ADHD în viața de zi cu zi: ce îngreunează concentrarea și ce ajută, concret
ARCMEDIA, Romania’s largest publishing group, continues its efforts to implement an integrated development strategy
ARCMEDIA, Romania’s largest publishing group, continues its efforts to implement an integrated development strategy
„Apogeul extincției” este aproape: Pământul va pierde 3.000 de ghețari pe an
„Apogeul extincției” este aproape: Pământul va pierde 3.000 de ghețari pe an
Terra Amata, situl arheologic care spune povestea primilor ingineri ai Europei
Terra Amata, situl arheologic care spune povestea primilor ingineri ai Europei
ARCMEDIA, cel mai mare grup de publishing din România, fidel filosofiei de a consolida independența editorială și autonomia operațională, își continuă demersurile de  implementare a unei strategii integrate de dezvoltare
ARCMEDIA, cel mai mare grup de publishing din România, fidel filosofiei de a consolida independența editorială și autonomia ...
Puțini îi știu numele, dar invenția ei a schimbat viața a milioane de femei. Josephine Cochrane și prima mașină de spălat vase
Puțini îi știu numele, dar invenția ei a schimbat viața a milioane de femei. Josephine Cochrane și prima mașină de ...
Karen Wetterhahn și misterul genetic al otrăvirii cu mercur
Karen Wetterhahn și misterul genetic al otrăvirii cu mercur
Cele mai consumate băuturi din lume au un efect crucial pentru sănătatea oaselor noastre
Cele mai consumate băuturi din lume au un efect crucial pentru sănătatea oaselor noastre
(P) Unde ai parte de educație și distracție într-un singur loc?
(P) Unde ai parte de educație și distracție într-un singur loc?
(P) Mii de produse gândite pentru tine, mii de alegeri
(P) Mii de produse gândite pentru tine, mii de alegeri
Secretul succesului s-ar putea ascunde în creier, arată o nouă cercetare
Secretul succesului s-ar putea ascunde în creier, arată o nouă cercetare