Home » D:News » 6 beneficii ale căpşunilor

6 beneficii ale căpşunilor

6 beneficii ale căpşunilor
Publicat: 17.04.2016
Ideale în curele de detoxifiere, căpşunile pot fi considerate un adevărat simbol al sănătăţii.

Medicul specialist în nutriţie şi diabet Luminiţa Florea spune pentru Gândul de ce e indicat să le consumăm.

“Căpşunile reprezintă pentru mulţi dintre noi gustul şi mirosul copilăriei , cu toate amintirile ei plăcute. Este unul dintre fructele apărute mai tarziu în alimentaţia diversificată a copilului (după vârsta de 1 se recomandă introducerea lor datorită posibilelor efecte alergizante ) dar şi cele mai iubite de către copii datorită gustului lor dulce-acrişor şi parfumat.

Sunt descrise nenumărate specii şi soiuri , cu mari variaţii de gust sau miros de la o variantă la alta. Pentru adulţi, căpşunile se identifică cu un simbol al sănătăţii, curelor de detoxifiere sezoniere sau al efectelor curative diverse”, precizează medicul Luminiţa Florea pentru Gândul.

1. Prin aportul caloric redus (aprox 30 kcal/ 100 g de căpşuni) căpşunile se regăsesc adeseori în cadrul dietelor de tip cure de slăbire-de tip disociat, a dietelor detoxifiante (ca salate de fructe sau smoothie-uri) sau pur şi simplu ca bază a unui stil de viaţă sănătos în cadrul aportului ideal zilnic recomandat de 5 porţii de legume şi fructe – 2 porţii de fructe şi 3 de legume, sau 3 porţii de fructe şi 2 de legume (1 porţie de căpşuni este echivalentul unei căni mari  cu vârf – aprox. 200 g de căpşuni).

2. Din punct de vedere nutriţional, caloriile din căpşuni provin aproape exclusiv din glucide (fructoză şi fibre), fără aport de proteine sau grăsimi şi cu aport în special de vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina K, potasiu şi acid folic. Nu aduc aport de grăsimi sau colesterol în dieta în care apar.

3. Conţinutul în antioxidanţi al căpşunilor (vit E, vit C, polifenoli) ajută organismul în lupta împotriva îmbătrânirii şi a proceselor generatoare de radicali liberi sau al celor degenerative de tip canceros (cancer de sân, colon, esofagian).

4. Consumul regulat de căpşuni reglează nivelul glicemiei în organism prin scăderea variaţiilor de absorbţie a zahărului în sânge şi dispariţia variaţiilor glicemice brutale – acest lucru se datorează conţinutului lor ridicat în fibre alimentare.

5. Asigură protecţie de tip cardiovascular, sunt reglatoare ale nivelului tensiunii arteriale, iar prin aportul de fibre influenţează tabloul lipidic.

6. Efectele antiinflamatorii  ale căpşunilor se datorează fitonutrienţilor conţinuţi în fructele bine coapte. Prin reducerea moleculelor proinflamatorii, îmbunătaţesc funcţia cognitivă şi motorie şi au efect anti-îmbătrânire. Ba mai mult,  acum se studiază aportul lor în prevenţia bolii Alzheimer.

“Trebuie menţionat că toate aceste efecte benefice apar doar în condiţiile unui consum frecvent al căpşunilor în dietă, minim două-trei porţii săptămânal. De asemenea, mai trebuie precizat că România  se situează în clasmentul European pe una dintre poziţiile inferioare, cu un consum de căpşuni extrem de redus pe cap de locuitor”, mai spune medicul specialist în nutriţie şi diabet Luminiţa Florea.

Sursa: Gândul

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cum s-a transformat prietenia dintre I.G. Duca și Constantin Stere într-o relație dușmănoasă?
Cum s-a transformat prietenia dintre I.G. Duca și Constantin Stere într-o relație dușmănoasă?
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu
Sonda Voyager 1 comunică în sfârșit cu Pământul după luni bune de mesaje fără sens
Sonda Voyager 1 comunică în sfârșit cu Pământul după luni bune de mesaje fără sens
Test de cultură generală. Cât de veche este specia Homo sapiens?
Test de cultură generală. Cât de veche este specia Homo sapiens?
Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a edita ADN-ul uman
Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a edita ADN-ul uman
Céline Dion a dezvăluit că face terapie 5 zile pe săptămână și se antrenează „ca un atlet”
Céline Dion a dezvăluit că face terapie 5 zile pe săptămână și se antrenează „ca un atlet”
Telescopul Spaţial Hubble împlineşte 34 de ani de funcţionare
Telescopul Spaţial Hubble împlineşte 34 de ani de funcţionare
(P) Cum să alegi lanseta feeder potrivită
(P) Cum să alegi lanseta feeder potrivită
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani
Statele Unite ale Americii pregătesc un pachet de arme de 1 miliard de dolari pentru Ucraina
Statele Unite ale Americii pregătesc un pachet de arme de 1 miliard de dolari pentru Ucraina
Lupta unei femei din Peru pentru o „moarte demnă” s-a sfârșit cu o decizie istorică
Lupta unei femei din Peru pentru o „moarte demnă” s-a sfârșit cu o decizie istorică
O turistă a murit în timp ce își făcea un selfie lângă lacul din craterul unui vulcan
O turistă a murit în timp ce își făcea un selfie lângă lacul din craterul unui vulcan
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu
Mici, dar istețe: cum influențează lumea insectele și alte nevertebrate?
Mici, dar istețe: cum influențează lumea insectele și alte nevertebrate?
Cum a început revoluția rusă pe străzile Iașiului
Cum a început revoluția rusă pe străzile Iașiului
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de ele?
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de ele?
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?
Ana Blandiana, la podcastul „Altceva cu Adrian Artene”: „Am învățat să citesc și am început să scriu imitând pe fiecare poet pe care-l citeam”
Ana Blandiana, la podcastul „Altceva cu Adrian Artene”: „Am învățat să citesc și am început să scriu imitând ...