Home » D:News » Iubitul tău a rămas prieten cu fosta? Această decizie îi dezvăluie un anumit tip de psihopatie – FOTO

Iubitul tău a rămas prieten cu fosta? Această decizie îi dezvăluie un anumit tip de psihopatie – FOTO

Publicat: 12.05.2016
Un nou studiu realizat de psihologii de la Universitatea Oakland au cercetat una dintre cele mai nesigure laturi ale prieteniei, cu care mulţi oameni se luptă.

Psihologii afirmă că pentru unii oameni, foştii iubiţi sau iubite ar putea contribui la dezvoltarea unor complicaţii la nivel psihologic.

Unii oameni vor urma sfatul de a lăsa relaţiile vechi în trecut, alţii ar putea păstra însă anumite conexiuni cu foştii iubiţi, care de multe ori sunt aparent cu puţine daune.

Dorinţa de a rămâne prieteni cu o fostă/fost iubit este un exemplu de caz în care se păstrează legătura cu cineva încă drag.

Într-un nou studiu realizat de psihologii de la Universitatea Oakland au cercetat una dintre cele mai nesigure laturi ale prieteniei, cu care mulţi oameni se luptă.

Constatările lor subliniază că prieteniile post-relaţie oferă ambelor părţi posibilitatea de schimb de „bunuri” dorite sau necesare, fie că este vorba de informaţie, bani, fie de dragoste sau sex. Psihologii spun că trăsăturile de personalitate ar putea prezice susceptibilitatea cuiva de a păstra această legătură.

Pentru două studii diferite, Justin Mogilski şi Lisa Welling au recrutat un total de 861 de participanţi. Aceştia au fost chestionaţi despre cum s-au comportat/ se comportă cu foştii lor iubiţi/iubite după ce s-au despărţit şi care sunt motivele lor pentru a rămâne ”prieteni”.

Pe lângă asta, participanţilor li s-a cerut să completeze chestionare, care relevau caracteristici clinice de personalitate. Aceste teste arau concepute pentru a arăta trăsături întunecate de personalitate, acele trăsături de personalitate care tind spre narcisism, trăsături machiavelice şi psihopatie.

Studiile anterioare au arătat că persoanele care au obţinut un punctaj ridicat pentru aceste trăsături sunt mai susceptibile de a decide să rămână prieteni cu foştii iubiţi din motive strategice şi preferă relaţii pe termen scurt.

Sursa foto:gurl

Participanţii la studiu trebuiau să prezinte o listă de cinci motive de ce au rămas prieteni cu fosta/fostul după despărţire. Ei trebuiau să răspundă dacă ar fi rămas vreodată prieteni cu un ex pentru aceste motive şi cât de des au făcut acest lucru.

Studiul a constatat că menţinerea unei relaţii de prietenie cu fosta/fostul nu poate fi opţiunea cea mai practică. Pragmatismul a obţinut cel mai mic scor în comparaţie cu restul motivelor. Principalele motive pentru care oamenii au vrut să rămână prieteni a fost: fostul/fosta era o persoana demnă de încredere sau între parteneri a existat un puternic ataşament sentimental.

Motivele diferă în funcţie de sex. Pentru bărbaţi, pragmatismul şi accesibilitatea la beneficii sexuale au fost evaluate cu o mai mare importanţă decât pentru femei.

„Bărbaţii, spre deosebire de femei, au evaluat accesul la activităţi sexuale ca având o mai mare importanţă, fapt care arată că bărbaţii sunt mai predispuşi decât femeile să formeze parteneriate de tip prietenie şi sex”, au explicat autorii studiului Mogilski şi Welling în revista ştiinţifică Personality and Individual Differences.

Studiul a relevat următoarea concluzie: oamenii care au primit un scor mai mare pentru trăsăturile întunecate de personalitate au mai multe şanse de a alege caracterul practic în ce priveşte prieteniile cu indivizii cu care au fost într-o relaţie.

„Deşi o despărţire marchează nominal sfârşitul unei relaţii romantice, cercetările actuale sugerează că schimbul de resurse şi servicii între foştii parteneri se poate extinde dincolo de relaţia deja încheiată”, concluzionează autorii studiului.

Sursa: Mail Online

Vă recomandăm şi aceste articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase