Home » D:News » Fenomen alarmant! Fetele ajung la pubertate mult mai rapid decât acum 10 ani. Urmările sunt periculoase

Fenomen alarmant! Fetele ajung la pubertate mult mai rapid decât acum 10 ani. Urmările sunt periculoase

Publicat: 04.07.2016
Pentru multe fete din zonele dezvoltate ale lumii, pubertatea începe la vârste mult mai mici.

Noile cercetări  dezvăluie faptul că pubertatea în rândul fetelor începe la vârsta de zece ani, cu cinci ani mai devreme decât acum 10 ani.

Cercetătorii au găsit mai multe explicaţii pentru acest fenomen. Însă efectele secundare  sunt cele  care îi îngrijorează pe savanţi. Pubertatea precoce creşte riscul apariţiei cancerului la sân, al bolilor de inimă şi a problemele depresive.

Cu alte cuvinte, schimbările hormonale care activeză maturizarea precoce la copii au un impact asupra sănătăţii lor pe termen lung .

Faptul că fetele ajung la pubertate mult mai devreme nu este un lucru nou, însă în timp vârsta la care este prezentă prima menstruaţie a scăzut la 13 ani, comparabil cu fetele din secolul trecut, care aveam prima mentruaţie în jurul vârstei de 16, 17 ani.

Dezvoltarea sânilor începe la fel de precoce. Un studiu din Statele Unite ale Americii  a prezentat faptul că vârsta medie la care sânii fetelor încep să se dezvolte este în jur de opt ani, în cazul fetelor afro-americane, şi între 9 şi 10 ani în cazul fetelor hispanice şi asiatice.

Cercetătorii consideră că schimbările sunt rezultatul obezităţii. S-a dovedit faptul că excesul de grăsime poate afecta modul de dezvoltare al fetelor. O altă ipoteză susţine că poluarea poate cauza pubertatea precoce. Aceste  schimbări au efecte pe termen lung. Un studiu publicat în mai a prezentat faptul că fetele ai căror sâni s-au dezvoltat devreme au avut un risc mult mai mare de dezvoltare a depresiei între vârsta de 12 şi 15 ani.

,,Am descoperit faptul că fetele ai căror sâni s-au dezvoltat mai devreme sunt expuse la un risc mult mai mare de depresie. Nu credem că băieţii vor dezvolta aceleaşi simptome’’,  a declarat cercetătoarea C. Mary Schooling, de la City University of New York School of Public Health.

Aceasta a explicat că legătura dintre depresie şi pubertatea precoce era evidentă chiar dacă înlăturai celelalte variabile, precum statutul socio-economic, greutatea sau statutul marital al părinţilor.

Alte  urmari ale pubertăţii precoce sunt riscul crescut al apariţiei cancerului de sân, a bolilor de inimă, dar şi utilizarea medicamentelor, fapt ce poate creşte rata mortalităţii în rândul femeilor. Lucrarea cercetătorului Frank M. Biro, de la Universitatea din Cincinnati, a dezvăluit faptul că fetele care se confruntă cu menstruaţie precoce au peste 30% şanse să dezvolte cancer la sân.

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase