Home » D:News » Pubertatea, tot mai timpurie: de ce încep să li se dezvolte sânii fetelor încă de la 9 ani?

Pubertatea, tot mai timpurie: de ce încep să li se dezvolte sânii fetelor încă de la 9 ani?

Pubertatea, tot mai timpurie: de ce încep să li se dezvolte sânii fetelor încă de la 9 ani?
Publicat: 04.11.2013
Fetele au început să dezvolte sâni din ce în ce mai devreme, confirmă un nou studiu. Mai mult, oamenii de ştiinţă sugerează că obezitatea ar putea juca un rol major în acest proces.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că fetelor afro-americane au început să li se dezvolte sânii chiar înainte ca ele să împlinească vârsta de 9 ani. De asemenea, fetelor albe sânii au început să le crească la vârsta medie de 9 ani şi jumătate. Cu alte cuvinte, fenomenul se întâlneşte cu câteva luni mai devreme decât  în anii ‘90. 

Fenomenul „este îngrijorător atât pentru Statele Unite, cât şi pentru restul lumii”, a declarat dr. Anders Juul de la Department of Growth and Reproduction at Rigshospitalet, din Copenhaga. 

Aceste informaţii au fost obţinute în urma unui studiu realizat pe o perioadă lungă de timp şi la care au luat parte 1.200 de fete din San Francisco, Cincinnati şi New York. Fetele au fost incluse în studiu când aveau între 6 şi 8 ani, urmând ca anual sau de două ori pe an să ia parte la un consult medical. 

La fiecare vizită, specialiştii evaluau dezvoltarea sânilor folosind stadiile pubertare Tanner, care măsoară cât de mult evoluează o persoană tânără spre perioada de pubertate. 

Rezultatele au indicat că, în medie, fetele afro-americane au arătat primele semne de dezvoltare a sânilor la vârsta de 8 ani şi 10 luni, comparativ cu fetiţele hispanice ai căror sâni au început să se dezvolte, în medie, la 9 ani şi 4 luni sau cu tinerele albe sau asiatice, ai căror sâni au început să crească la vârsta de 9 ani şi 8 luni. 

Pentru fetele caucaziene, pubertatea vine cu aproximativ 4 luni mai devreme ca în 1997. De asemenea, fetele mai corpolente, tind să se dezvolte la vârste mai fragede. Astfel, creşterea ratei obezităţii pare să fie un factor principal care promovează dezvoltarea timpurie a sânilor, aşa cum au notat recent dr. Frank Biro şi colegii săi în jurnalul Pediatrics.

Cu toate acestea, un alt studiu realizat de dr. Juul asupra tinerelor din Danemarca, indica faptul că nu obezitatea ar fi cauza ce determină dezvoltarea timpurie a sânilor. 

Prin urmare, oamenii de ştiinţă sugerează că există mai mulţi factori care ar putea juca un rol important în apariţia timpurie a pubertăţii. Ei susţin că nivelul de exerciţii fizice realizate de o tânără, precursorii diabetului şi alte substanţe chimice din mediu care imită hormonii ar putea juca un rol în apariţia timpurie a pubertăţii. 

Locul în care trăiesc fetele, carnea şi lactatele din dietă, nivelul de stres din familie, toate aceste aspecte ar putea duce la o dezvoltare timpurie, a explicat şi Marcia Herman-Giddens de la University of North Carolina at Chapel Hill, comentând cu privire la noul studiu. 

Deşi studiul nu a analizat şi alte semne ale pubertăţii precum data la care apare primul ciclu, ei susţin că că maturizarea la o vârstă fragedă ar putea veni cu riscuri pe termen lung pentru unele fete.

De exemplu, fetele care ajung mai repede la pubertate ar putea avea un risc mai mare de dezvoltare a cancerului mamar sau a altor tipuri de cancere deoarece corpurile lor sunt expuse un timp mai lung la estrogen. 

De asemenea, ele tinsă înceapă să întreţină relaţii sexuale său să folosească droguri şi alcool de timpuriu, lucru care le expune la depresie şi le scade stima de sine. 

„Astfel, avem un copil de 10 ani care arată ca unul de 14. Noi interacţionăm cu copiii pe baza modului în care arată, iar copiii. la rândul lor interacţionează unii cu alţii tot pe baza acestui aspect. Unul dintre lucrurile pe care ar trebui să îl facă părinţii acestor copii care se maturizează timpuriu ar fi să îi monitorizeze mult mai atent”, a mai declarat Biro. 

Sursa: Reuters

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase