Home » D:News » Prima femeie din istorie care a escaladat Everestul a murit

Prima femeie din istorie care a escaladat Everestul a murit

Publicat: 24.10.2016
Japoneza Junko Tabei, prima femeie din istorie care a escaladat Everestul, a murit la vârsta de 77 de ani, relatează time.com.

Tabei, prima femeie din istorie care a reuşit să escaladeze Vârful Everest în 1975, a murit după o luptă cu cancerul la vârsta de 77 de ani, potrivit agenţiei japoneze NHK. Avea 35 de ani atunci când a urcat pe Everest.

Dar Junko Tabei nu s-a oprit după recordul din 1975. A continuat să urce cele mai înalte vârfuri din peste 70 de ţări. În 1992, Tabei a devenit prima femeia care a escaladat cei mai înalţi munţi din toate cele 7 continente, inclusiv Kilimanjaro şi Denali.

Agenţia NHK relatează că Tabei a fost diagnosticată cu cancer în urmă cu 4 ani, dar a continuat să escaladeze munţi pe tot parcursul tratamentului.

Ultima ei ascensiune a fost pe muntele Fuji, în iulie, alături de elevii de liceu afectaţi de cutremurul şi tsunamiul din anul 2011 din Japonia, potrivit BBC News. Tabei era orginară din Fukushima, zonă care a fost grav afectată de dezastru.

În 2012, Tabei a declarat pentru Japan Times că a fost mândră de modul în care a fost percepută ascensiunea sa. „În trecut, în anii 1970, în Japonia, bărbaţii munceau şi femeile stăteau acasă. Chiar şi femeile care au avut locuri de muncă, erau angajate doar pentru a servi ceaiul, de pildă. Deci era de neconceput ca ele să fie promovate la locurile de muncă.”

Ascensiunea ei pe Everest a venit la doar 12 zile după ce a fost spulberată într-o avalanşă pe munte. Ea a fost scoasă de sub zăpadă de un ghid şi şi-a continuat expediţia.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase