Home » D:News » Acest bărbat de 80 de ani şi-a trăit aproape toată viaţa sub apă. ”Dacă te forţezi prea tare, vei muri acolo jos”

Acest bărbat de 80 de ani şi-a trăit aproape toată viaţa sub apă. ”Dacă te forţezi prea tare, vei muri acolo jos”

Publicat: 16.11.2016
La vârsta de 80 de ani, Rohani este într-o condiţie fizică foarte bună faţă de alţi bărbaţi de vârsta lui. Deşi spatele său este cocoşat, corpul este plin de muschi.

Rohani şi-a petrecut toată viaţa ca vânător pe mare, făcând parte din tribul oamenilor Bajau. Bajau sunt deseori porecliţi ,,nomazii mării,” deoarece îşi trăiesc toată viaţa pe o barcă pe mare.

Oamenii Bajau sunt împrăştiaţi prin arhipelagul Filipinez şi Indonezian, cei care trăiesc pe mare sunt cunoscuţi ca fiind cei mai buni scafandrii din lume.

Rohani este scafandru şi trăieşte în insulele Togrean, în apropiere de Sulawesi, Indonezia. Prima dată s-a scufundat la vârsta de cinci ani, când a fost speriat de multitudinea de peşti. ,,Tatăl meu mi-a spus: ‘Să nu tresari niciodată în faţa peştilor mari’ ”.

În cele din urmă şi-a învins frica, tatăl său învăţându-l cum să respire mai încet pentru a minimiza efortul depus sub apă şi cum să respecte ,,spiritele mării”. ,,Exersează oriunde ai fi. Învaţă din ceea ce este în jurul tău. Dacă te forţezi prea tare, vei muri acolo jos,” i-a spus tatăl său.

La 20 de ani, Rohani a putut vâna singur, fiind considerat bărbat. Rapid, cei din jur au observat că Rohani chiar dacă făcea parte din tribul Bajau era un scafandru excepţional. 

Oamenii Baju îşi petrec aproximativ cinci ore pe zi sub apă fără ajutorul echipamentului de scafandru. Vânează cu ajutorul arbaletei şi se pot scufunda la adâncimi impresionante.

Rohani afirmă că şi-a fisurat timpanul atunci când s-a scufundat la aproape 37 de metri adâncime. Majoritatea oamenilor Baju îşi fisurează timpanul intenţionat pentru a putea înota cât mi adânc.

După ce-a şi-a dobândit faima de scafandru, Rohani s-a căsătorit şi a avut două fete şi un  băiat. Dar îşi dorea să exploreze şi să câştige bani pentru soţia sa. Scopul său era să câştige un milion de rupii indoneziene. Astăzi un milion de rupii este echivalentul a 76 de dolari.

,,Mi-am părăsit satul. Am traversat marea. Aşa suntem noi meniţi să explorăm şi să căutăm noi experienţe. Dacă rămâneam în Kabalutan, experienţa mea de viaţă nu ar fi fost completă,” a declarat Rohani. 

A mers de la o insulă la alta pentru a vâna, în cele din urmă alăturându-se echipajului unei bărci de pescuit cu care a ajuns în Japonia. În timp ce Rohani era plecat, fiul său a crescut şi a început să înveţe să se scufunde fără ajutorul tatălui său. Într-o zi, în timp ce înota cu fratele lui Rohani, tânărul s-a înecat. Când Rohani a auzit a încercat să se omoare cu un pumnal. 

Rohani spune despre spiritele mării că ,,dacă distrugem coralii, ei ne vor distuge pe noi”. Majoritatea oamenilor Baju practică o religie care constituie un mix între islam şi spiritul mărilor. 

Sursa: Metadorne Network

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele 

 
 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase