Home » D:News » Cu ambele picioare degerate, Tibi Uşeriu a câştigat cea mai grea competiţie de maraton din lume: ”Doctorul a zis că mă scoate afară din cursă ”

Cu ambele picioare degerate, Tibi Uşeriu a câştigat cea mai grea competiţie de maraton din lume: ”Doctorul a zis că mă scoate afară din cursă ”

Publicat: 17.03.2017
După ce a condus detaşat în competiţia ”6633 Arctic Ultra”, Tibi Uşeriu a fost primul care a ajuns la final, după o săptămână de alergat în cele mai aprige condiţii de iarnă.

Tibi Uşeriu a reuşit să treacă primul, pentru al doilea an consecutiv, linia de sosire de la Tuktoyaktuk, unde s-a încheiat cursa de gheaţă a maratonului „6633 Arctic Ultra”, după ce concurenţii au parcurs 566 de kilometri în condiţii greu de imaginat. Tibi Uşeriu are ambele picioare degerate.

Steagul României a fluturat din nou, la Tuktoyaktuk, unde a fost finalul celui mai greu maraton din lume – „6633 Arctic Ultra”.

După cum notează pagina de Facebook a Tăşuleasa, asociaţia care îl sprijină pe Uşeriu, Tuktoyaktuk a devenit „pământ românesc”, din nou. 

Singurul român care a participat la ediţia din acest an a maratonului a reuşit să îşi păstreze titlul de campion obţinut anul trecut, când a reuşit să străbată traseul, lung de 566 de kilometri în 173 de ore şi 40 de minute.

Sursa foto: Facebook 6633 Arctic Ultra

„Tibi a trecut linia de sosire la 1.25 (ora.9.25 ora României)”, anunţă organizatorii, care spun că temperatura la Tuktoyaktuk, unde se încheie maratonul este de minus 36 de grade.

Competiţia de anul acesta a fost cu mult mai grea decât cea de anul trecut, temperaturile fiind mult mai scăzute. Sportivii au avut probleme serioase din cauza vântului puternic.

La start s-au înscris 23 de maratonişti, din care 17 pentru cursa de 350 de mile (566 de kilometri), însă numai nouă au rămas în cursă.

Din cauza temperaturilor extreme, Tibiu Uşeriu a început să aibă probleme cu degerăturile la picioare încă de la jumătatea traseului, însă nu a abandonat.

În ultimul punct de control, după 491 de kilometri parcurşi, medicii i-au interzis lui Tibi Uşeriu să mai continue cursa după ce ambele picioare, pline de degerături, s-au infectat.

Sursa foto: Facebook 6633 Arctic Ultra

Totuşi, organizatorii cursei au stabilit că Tibi poate continua cursa, mai având 75 de kilometri până la final, pe propria sa răspundere. Fără să stea pe gânduri, acesta a pornit la drum.

“Acuma nu mă mai opresc. Am dormit patru ore şi merg până la capăt. Doctorul a zis că mă scoate afară din cursă şi am stabilit să vină Martin (organizatorul cursei -n.r.) să vadă ce face cu mine. Mi-au dat antibiotice pentru că mi s-a infectat rănile. Doctorul a spus că mă scoate afară, că el nu mă mai lasă. Am stat până a venit Martin şi a spus ok, pe răspunderea mea să mă duc. Dar dacă am probleme să îl anunţ… Nu am febră, nu am nimic, dar mi s-au infectat picioarele de la degerături. A fost foarte frig. Ieri am mers 80 de kilometri fără să mănânc şi fără să beau apă. Efectiv nu puteai, nu puteai să faci nimic… Cum scoteai afară ceva îţi şi îngheţa până să-l bagi în gură… Când am plecat din ultimul punct de control erau – 39° C şi bate vântul.. Acuma e gata, nu mai am ce face… E ultima porţiune şi merg înainte”, a fost ultimul mesaj transmis în ţară de Tibi Uşeriu.

Maratonul s-a desfăşurat în Canada, dincolo de Cercul Polar şi presupune parcurgerea a 566 kilometri în maxim 180 de ore, pe gheaţă, la temperaturi care pot ajunge până la minus 52 de grade Celsius.

Startul s-a dat pe 10 martie, la Engle Plain şi competiţia se va încheia pe 18 martie la Tuktoyaktuk.

6633 Arctic Ultra a ajuns la a noua ediţie şi a adunat de această dată 23 de alergători din întreaga lume. Maratonul se desfăşoară în Canada şi presupune pargurgerea a 566 de kilometri în maxim 180 de ore, în condiţii de iarnă grea cu temperaturi ce pot ajunge şi la -52 de grade Celsius.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Tibi Uşeriu, singurul român care participă la cel mai greu maraton de pe planetă, conduce detaşat în competiţia “6633 Arctic Ultra”, cu un avans uriaş

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase