Home » Știință » Călătoria în timp este matematic posibilă, dar încă irealizabilă. Ce lipseşte

Călătoria în timp este matematic posibilă, dar încă irealizabilă. Ce lipseşte

Publicat: 08.06.2017
Vestea bună este că, din punct de vedere matematic, putem călători în trecut. Vestea rea este că, practic, acest lucru nu este cu putinţă.

TARDIS este numele maşinii timpului din serialul Doctor Who, dar este şi numele dispozitivului ipotetic „folosit” de fizicieni. Aici, TARDIS înseamnă Traversable Acausal Retrograde Domain in Space-time, scrie Curiosity.

În esenţă, teoria se referă la curbarea spaţiu-timpului. Cei doi cercetători, Ben Tippet şi David Tsang, care au efectuat acest studiu, susţin că „cele patru dimensiuni (cele trei dimensiuni spaţiale + timpul) pot fi imaginate ca fiind conectate, astfel timpul (teoretic) poate fi curbat într-un cerc (imaginea de mai jos).

Credit: Ben Tippet

Dacă ai fi în interiorul maşinii timpului, ai simţi o acceleraţie persistentă, dar ceasul s-ar mişca înainte. Dar dacă te-ai uita în afara maşinii timpului, ai vedea timpul mergând invers. Cei din afară ar vedea două versiuni ale persoanei din interior: una mişcându-se înainte în timp şi una mişcându-se înapoi.

Sună totuşi prea bine ca să fie adevărat. Maşina ar trebui alimentată cu o „materie exotică”, care nu a fost (încă) găsită în natură. Tippet precizează că, „deşi matematic este fezabil, nu este încă posibil de a construi o maşină a timpului”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ce spun oamenii de ştiinţă despre călătoria în timp?

Un miracol periculos: calatoria in timp

Călătoria în timp este totuşi posibilă? Un experiment revoluţionar a arătat că legile spaţiului şi ale timpului pot fi manipulate

Călătoria în timp ar putea fi REALĂ. ”Oamenii consideră că teleportarea în timp este un lucru ştiinţifico-fantastic”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase