Home » D:News » Viaţa extraterestră s-ar putea dezvolta în oceanele ascunse ale lui Enceladus datorită unei forţe invizibile epice

Viaţa extraterestră s-ar putea dezvolta în oceanele ascunse ale lui Enceladus datorită unei forţe invizibile epice

Publicat: 16.11.2017
Primele observaţii ale satelitului lui Saturn au fost efectuate în 2005, atunci când jeturile hidrotermale au fost detectate pentru prima dată. Acum, poate veni răspunsul care ridică şansele existenţei vieţii extraterestre.

„De unde are Enceladus energie pentru a susţine fenomenul a fost întotdeauna un mister pentru noi”, a precizat astrobiologul Gael Choblet, de la Universitatea Nantes din Franţa.

„Acum am luat în considerare cu un detaliu mai mare cum structura şi compoziţia miezului solid poate juca un rol cheie în generarea energiei necesare”, a adăugat acesta.

Savanţii francezi consideră acum că jeturile care apar din exteriorul îngheţat al satelitului provin dintr-un vast ocean global de apă sărată care se află dedesubt, scrie Science Alert.

Se estimează că grosimea gheţii are 25 de kilometri, dar doar un kilometru în jurul regiunii polare sudice, acolo unde se produc aceste fenomene hidrotermale.

Micile fragmente de minerale detectate în jeturi sugerează că sărurile şi praful de silice sunt formate prin interacţiunea apei care poate ajunge şi la 90 de grade Celsius cu rocile satelitului Enceladus. Pentru ca această interacţiune să aibă loc, trebuie să existe spaţiu în miez pentru ca apa să co-existe, astfel miezul trebuie să fie poros.

„Oricare ar fi compoziţia mineralogică a miezului, acesta trebuie să conţină apă”, a explicat Choblet, „poate 20-30% apă”.

În noile simulări, echipa a găsit că mareele generate de orbita în jurul lui Saturn pot încălzi apa din interiorul lui Enceladus, datorită forţei de frecare produse pe măsură ce lichidul circulă prin fragmentele de rocă. Atunci când apa creşte în temperatură (ajungând până la 90 de grade în secţiunile portocalii din imaginea de mai jos), aceasta se ridică prin miezul poros, prin ocean, până la suprafaţă, în formă de jeturi.

Credit: (NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute/LPG-CNRS/U. Nantes/U. Angers/ESA)

Studiile anterioare precizează că această căldură ar fi provenit de la material radioactiv, dar dacă acesta este cazul, procesul ar fi furnizat căldura necesară apariţiei jeturilor pentru câteva milioane de ani, deci, cumva, materialul radioactiv ar fi trebuit să apară recent pe Enceladus.

Noua teorie oferă o explicaţie mai plauzibilă, cu un fenomen care are loc pe o perioadă mai îndelungată. Ce este cel mai interesant este că apa caldă, timpul îndelungat şi compoziţia chimică găsite pe Enceladus sunt elemente cheie în apariţia vieţii. Astfel, studiul acesta poate fi baza în căutarea vieţii extraterestre.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Enceladus, satelitul lui Saturn, în chip de „lună nouă”

Anunţ important al NASA: Sateliţi ai lui Saturn şi Jupiter conţin toate condiţiile pentru dezvoltarea vieţii. Sonda Cassini a descoperit hidrogen pe Enceladus. S-a detectat abur şi pe Europa

Cele 4 locuri din Sistemul Solar în care ar putea exista viaţă extraterestră

Saturn şi sateliţii săi: noi imagini extraordinare dezvăluite de NASA (GALERIE FOTO)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase