Home » D:News » Ce se va întâmpla cu averea imensă a fondatorului Ikea decedat recent? Moştenitorii miliardarului nu au acces la ea

Ce se va întâmpla cu averea imensă a fondatorului Ikea decedat recent? Moştenitorii miliardarului nu au acces la ea

Ce se va întâmpla cu averea imensă a fondatorului Ikea decedat recent? Moştenitorii miliardarului nu au acces la ea
Publicat: 03.02.2018
Structura de proprietate creată de fondatorul Ikea Ingvar Kamprad în anii ‘80 ţine retailerul în afara controlului familiei, scrie Bloomberg.

În momentul decesului, la vârsta de 91 de ani, Ingvar Kamprad ocupa poziţia a opta în clasamentul Bloomberg al miliardarilor cu o avere evaluată la 58,7 miliarde de dolari. Aceasta nu va ajunge însă la moştenitori.

Kamprad a transferat cu decenii în urmă controlul asupra celui mai mare retailer de mobilă către o reţea de fundaţii şi holdinguri menite să asigure independenţa şi supravieţuirea pe termen lung a conceputului Ikea.

Prin această struc­tu­ră, creată în anii ‘80, Kam­prad a dorit să se asi­gure că firma sue­deză rămâne în afa­ra controlului di­rect al familiei, moş­te­ni­torii săi rămânând cu o avere mult mai re­dusă deri­vată din Ikano Group, controlat de familie. Grupul operează o colecţie de businessuri din sectorul financiar, imobiliar, incluzând magazinele Ikea din Asia de Sud-Est, şi a raportat active totale de 8 miliarde de euro şi o rată de solvabilitate de „aproape 30%“ în 2016, potrivit website-ului acestuia.

Structura creată de Kamprad a plasat deţinerea majo­rităţilor Ikea către Stichting Ingka Foundation, o entitate olandeză având obiectivul declarat de a „susţine inovaţia“ în design. Mărcile şi conceptul companiei au fost plasate sub controlul Interogo Foundation, cu sediul în Liechtenstein, a cărei subsidiară, Inter Ikea, este francizorul mondial Ikea.

Citeşte continuarea pe Ziarul Financiar.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase