Home » D:News » Testarea unei rachete anti-satelit de către Rusia i-a înfuriat pe americani. ”O armă spaţială care ne ameninţă sateliţii”

Testarea unei rachete anti-satelit de către Rusia i-a înfuriat pe americani. ”O armă spaţială care ne ameninţă sateliţii”

Testarea unei rachete anti-satelit de către Rusia i-a înfuriat pe americani. ”O armă spaţială care ne ameninţă sateliţii”
Publicat: 17.04.2020
Comandamentul Spaţial al SUA acuză Rusia că a testat o rachetă anti-satelit în 15 aprilie, afirmând că este o dovadă că armele spaţiale ale Kremlinului ameninţă sateliţii americani.

„Testul anti-satelit direct din Rusia oferă încă un exemplu că ameninţările la adresa sistemelor spaţiale aliate şi ale SUA sunt reale, serioase şi în creştere”, a afirmat generalul John Raymond, şeful Comandamentului Spaţial al SUA şi al Forţelor Spaţiale din SUA.

Într-o declaraţie din 15 aprilie, Comandamentul Spaţial al Statelor Unite a transmis că testul a arătat că rachetele Rusiei sunt capabile să distrugă sateliţii din orbita joasă a Pământului.

În februarie, Raymond a criticat Rusia că a mobilizat un satelit de tip „inspector”, denumit Cosmos-2542, care a ejectat un sub-satelit, Cosmos-2543, care ar fi urmărit USA 245, un satelit de imagistică secretă, deţinut de Oficiul Naţional de Recunoaştere.

Aceşti sateliţi „au prezentat caracteristicile unei arme spaţiale, efectuând manevre în apropierea unui satelit guvernamental al SUA, (gest n.r.) care ar fi interpretat ca iresponsabil şi potenţial ameninţător în orice alt domeniu”, a spus Raymond.

Testul rachetei anti-satelit din 15 aprilie este „o dovadă suplimentară a susţinerii ipocrite din partea Rusiei a propunerilor privind controlul armelor din spaţiul cosmic, menite să restricţioneze capabilităţile Statelor Unite, deşi în mod clar nu au intenţia de a-şi opri programele de arme contra-spaţiale”, a mai spus acesta. 

Şeful Comandamentului Spaţial al SUA le-a cerut guvernelor să adopte norme pentru un comportament responsabil în spaţiu, care să vizeze „crearea unor condiţii sigure, stabile şi durabile din punct de vedere operaţional pentru activităţile spaţiale, inclusiv activităţi comerciale, civile şi de securitate naţională”.

Brian Weeden, director de planificare la Secure World Foundation, a afirmat că exerciţiul din 15 aprilie a fost un test cu rachete balistice Nudol, iar Rusia a avertizat anterior că va lansa una. „Se pare că acesta a fost al nouălea sau al 10-lea test al sistemului Nudol din 2014, aşa că ştim că acest sistem este în dezvoltare de ceva vreme”, a declarat Weeden pentru SpaceNews.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Misterul exploziei din Rusia a fost elucidat. Ce s-a întâmplat în timpul misiunii de recuperare a unei rachete atomice

Rusia a testat un nou tip de arme nucleare. Pot ţinti orice  regiune de pe Pământ şi pot distruge ţări de mărimea Franţei

China şi-a testat racheta hipersonică

Succes pentru SpaceX în distrugerea unei rachete

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase