Home » D:News » Einstein si Newton erau autisti?

Einstein si Newton erau autisti?

Publicat: 15.04.2009
Multe dintre persoanele care prezinta sindromul Asperger, sindrom asociat cu autismul, sunt privite ca excentrice, prezinta numeroase complexe si au probleme de comunicare. Acesta este si cazul ilustrilor fizicieni Isaac Newton si Albert Einstein, sustin cercetatorii de la prestigioasele universitati Cambridge si Oxford.

Acest ultim studiu ia in calcul posibilitatea ca Einstein, savantul creditat cu descoperirea teoriei relativitatii, sa fi fost bolnav de autism. In fapt, aceiasi cercetatori sustin ca simptomele bolii au fost vizibile la acesta inca din anii copilariei. Albert Einstein a fost un singuratic in primii ani ai vietii, a invatat foarte greu sa citeasca si a prezentat un comportament ciudat pana aproape de varsta de sapte ani. Chiar daca anii tineretii au fost cat se poate de normali, oamenii de stiinta afirma ca boala nu disparuse.

„Pasiunile, dragostea si lupta pentru dreptate sunt perfect compatibile cu sindromul Asperger. Ceea ce multe persoane care prezinta acest sindrom nu pot face este sa poarte discutii marunte. Iar Einstein era categoric omul care nu putea sa schimbe doar doua vorbe”, sustine Simon Baron-Cohen, unul dintre savanatii implicati in proiect.

Aceleasi simptome se regasesc si in cazul lui Isaac Newton. Ilustrul om de stiinta a inceput sa vorbeasca destul de tarziu, era atat de prins de munca sa incat uita adeseori chiar si sa manance, manifesta iesiri violente fata de putinii prieteni pe care ii avea iar atunci cand nimeni nu il asculta, se adresa ore intregi unei camere goale. La varsta de 50 de ani a suferit chiar o cadere nervoasa, atat din cauza depresiilor cat si a paranoiei care devenise evidenta.

Nu toti oamenii de stiinta au fost insa de acord cu diagnosticul cercetatorilor de la Cambridge si Oxford, preferand in schimb sa puna aceste excentricitati pe seama inteligentei deosebite a celor doua personalitati si a dificultatii acestora de a gasi semeni care sa ii inteleaga.

„Sa devii impacientat atunci cand vezi limitele intelectuale ale celor din jur, sa simti o pasiune extrema pentru un domeniu de activitate si chiar narcisismul sunt actiuni care pot defini un om ca inadaptat, dar se regasesc la multe genii. Asta nu inseamna automat ca ele ar fi simptome ale autismului”, concluzioneaza Dr. Glen Elliott, psihiatru in cadrul Universitatii din San Francisco.

Sursa:BBC

CITESTE SI:

A fost Einstein ultimul mare geniu?

Un baietel de 6 ani, mai inteligent decat Einstein

Leonardo da Vinci conduce in topul celor mai influente personalitati europene

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase