Home » D:News » Albia unui rau stravechi a fost descoperita sub Canalul Manecii

Albia unui rau stravechi a fost descoperita sub Canalul Manecii

Albia unui rau stravechi a fost descoperita sub Canalul Manecii
Publicat: 29.06.2009
Specialistii britanici care intocmeau harti detaliate ale Canalului Manecii, in vederea Jocurilor Olimpice din 2012, au descoperit, pe fundul oceanului, urmele unui curs de apa.

Cu ajutorul unor sofisticate metode de cartare, cercetatorii au reusit  sa descopere traseul raului, aflat la cca. 10 km de actuala linie a tarmului. Raul, lung de cca. 10 km, avea latimea cuprinsa intre 80 si 150 metri si o adancime maxima de 10 metri. Oamenii de stiinta cred ca el curgea prin regiune pe vremea cand actualul teritoriu al Marii Britanii era inca legat de continent. Zona a suferit transformari datorate ingheturilor si dezgheturilor alternative, in cursul glaciatiunilor si al perioadelor interglaciare. In cursul ultimei glaciatiuni, in urma cu cca. 12.000 de ani, albia raului a ajuns sub nivelul marii si a fost inundata de apele oceanice, astazi aflandu-se la o adancime de 400 de metri.

Cu ajutorul tehnicilor moderne de cartare pe care le-au utilizat (capabile de “vada” obiecte mari de numai 15 cm), specialistii au descoperit si epave de corabii, precum si stanci despre a caror existenta in zona nu se stia nimic. Explorarea zonei este necesara deoarece aici se vor desfasura, in  2012, probe olimpice la care vor participa sute de ambarcatiuni, iar organizatorii doresc sa evite surprizele neplacute

Sursa: Mail Online

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase