Femeile tinere şi înstărite sunt mai predispuse la cancer de piele
Prima pagină D:News

Femeile tinere şi înstărite sunt mai predispuse la cancer de piele

03.23.2011 | ● Vizualizări: 248
Femeile tinere şi înstărite sunt mai predispuse la cancer de piele      medicină, sănătate, cancer, melanom, piele, nivel de trai + zoom
Galerie foto (1)

Tinerele femei cu un nivel de trai ridicat sunt predispuse la cea mai periculoasă formă de cancer de piele, au avertizat expertii medicali.

Cu cât îşi petrec mai mult timp din vacanţe pe plaje însorite,cu atât tinerele femei riscă mai mult să se îmbolnăvească demelanom.

Într-un studiu efectuat pe un eşantion de 3.800 de femei cuvârste cuprinse între 15 şi 39 de ani, cercetătorii arată căpersoanele care locuiesc în zone luxoase sunt mai predispuse laaceastă formă de cancer.

Melanomul este cel mai puţin frecvent tip de cancer al pielii, dar şi cel mai grav. Înstadiile avansate, se poate răspândi, pe cale hematogenă saulimfatică, la alte organe sau la oase, vindecarea fiind puţinprobabilă în aceste cazuri.

Principalele simptome ale acestei boli sunt apariţia a numeroasealuniţe sau mărirea şi înnegrirea celor existente.

Amelia Hausauer, de la Universitatea din California, împreună cuo echipă de cercetători, a analizat apariţia cancerului de piele lafemei între anii 1988 şi 2002.

În urma studiului, s-a observat că cea mai mare creştere anumărului de cazuri s-a înregistrat în rândul populaţiei dinpăturile înstărite ale societăţii, corelat cu rata mare a expuneriila radiaţiile UV în rândul aceloraşi categorii.

După opinia dr. Hausauer, principalele cauze ale acestorevoluţii nefericite sunt, pe lângă factorii genetici, bronzarea lasolar şi expunerea de lunga durată la soare.

Persoanele care locuiesc în cartiere de lux prezintă o incidenţăcu 80% mai mare a cazurilor de melanom, fiind mult mai expuse laradiaţiile UV decât restul populaţiei.

"Înţelegerea modului în care funcţionează această legăturadintre statutul socio-economic şi radiaţiile UV este foarteimportantă, atât pentru educaţie, cât şi pentru prevenireacancerului de piele", a afirmat dr Hausauer.

Sursa: Mail Online