Home » D:News » Atenţie! Zilele de naştere ne pot fi fatale!

Atenţie! Zilele de naştere ne pot fi fatale!

Atenţie! Zilele de naştere ne pot fi fatale!
Publicat: 12.06.2012
Zilele de naştere sunt un prilej de sărbătoare, însă, după o anumită vârstă, unii oameni nu se mai bucură de propria aniversare. Dar oamenii de ştiinţă spun că nu tristeţea provocată de îmbătrânire, pe care o simţim în apropierea zilelor de naştere, e problema cea mai mare.

Noi cercetări vin să demonstreze că în astfel de zile avem cu 14% mai multe şanse să murim decât în alte zile.

Studiul, realizat de un grup de cercetători elveţieni şi publicat în Annals of Epidemiology, a implicat peste 2 milioane de oameni. Specialiştii au analizat 2,4 milioane de decese înregistrate de-a lungul a 40 de ani, iar rezultatele au arătat că numărul acestora este cu 13,8% mai mare în zilele de naştere decât în alte zile. De asemenea, experţii spun că riscul de a deceda în propria zi de naştere creşte odată cu vârsta, cei peste 60 de ani având cu 18% mai multe şanse de a sfârşi în acest fel.

Luând în considerare, individual, anumite boli drept cauză a decesului, cercetătorii afirmă că există un risc cu 18,6% mai mare de a muri în ziua aniversării din cauza bolilor cardiovasculare, cu 21,5 % mai multe şanse de deceda din cauza unui atac cerebral şi cu 10,8% mai multe şanse de a muri din cauza cancerului, comparativ cu orice altă zi a anului.

În plus, cercetătorii au descoperit că în rândul bărbaţilor au existat cu 34,9% mai multe cazuri de sinucideri şi cu 28,5% mai multe cazuri de moarte accidentală, în ziua aniversării, comparativ cu o zi obişnuită. Chiar şi riscul de a suferi o alunecare fatală a crescut în zilele dinaintea aniversării cu aproape 44 de procente.

Pentru a explica fenomenul oamenii de ştiinţă au emis mai multe ipoteze, printre care cea a „amânării”. Conform acestei ipoteze, este posibil ca oamenii foarte bolnavi să se strpduiască să trăiască până după ziua lor pentru a-şi atinge un prag de vârstă. Cu toate acestea, rezultatele studiului nu susţin această teorie, ci o alta care indică faptul că evenimentul în sine este factorul major care influenţează apariţia acestor decese.

În cazul atacurilor de cord şi al celor cerebrale, stresul pare să fie factorul declanşator. Studiul sugerează că nivelul stresului creşte în aproprierea zilei de naştere, mai ales în rândul persoanelor în vârstă. De asemenea, rapoartele arată că multe dintre internările în spital, pentru tratarea afecţiunilor cardiovasculare, au loc în preajma aniversărilor.

„O constatare interesantă este că sinuciderile din zile aniversare se întâlnesc mai des în cazul bărbaţilor. Autorii sugerează că acest lucru ar putea avea legătură cu un consum ridicat de alcool. Pe de altă parte, este posibil ca aceşti bărbaţi, care vor să arate cât erau de nefericiţi, să fie mai predispuşi de a face o astfel de faptă atunci când consideră ei că vor atrage atenţia mai mult. Sau poate că femeile simt că este nedrept faţă de alţii să facă un astfel de gest tocmai într-o zi de sărbătoare”, a declarat dr. Lewis Halsey, de la Universitatea din Roehampton.

Sursa: The Independent

Foto: Hepta

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase