Home » Istorie » Cum funcţiona propaganda în Egiptul Antic? Arheologii au găsit răspunsul

Cum funcţiona propaganda în Egiptul Antic? Arheologii au găsit răspunsul

Cum funcţiona propaganda în Egiptul Antic? Arheologii au găsit răspunsul
Publicat: 02.01.2016
Împreună cu soţia sa, Nefertiti, Akhenaton a reuşit să schimbe în profunzime imaginea Regatului Egiptean

Faraonul Akhenaton (1353-1336 î.Hr.) este cunoscut în istorie pentru faptul că a impus egiptenilor trecerea de la politeism la monoteism. Mai precis, zeul-soare Aton era pus deasupra tuturor zeilor egipteni şi trebuia venerat ca atare.

Împreună cu soţia sa, Nefertiti, Akhenaton a reuşit să schimbe în profunzime imaginea Regatului Egiptean. În perioada lor de domnie, artele şi arhitectura au cunoscut un nivel de dezvoltare nemaiîntâlnit până atunci. Punctul culminant al acestei ascensiuni îl reprezintă construirea unei noi capitale a statului, la Amarna. Pentru a se îndepărta total de ceilalţi zei, Akhenaton a dispus ridicarea noului centru de conducere, dedicat zeului Aton, în mijlocul deşertului.

Cum a fost construită Amarna? Conform propagandei de la acea vreme, toţi cei care au participat la şantier munceau cu drag şi spor. Acest lucru nu este neapărat adevărat.

Arheologii au studiat rămăşiţele umane înhumate în acest oraş şi se pare că ele spun o cu totul altă poveste. Fragmentele osoase analizate prezentau semne ale malnutriţiei, scorbutului şi mortalităţii precoce. O treime dintre locuitorii Amarnei sufereau de deformări ale coloanei vertebrale, iar cel puţin o jumătate dintre locuitorii Amarnei erau afectaţi de mai multe boli în mod simultan. 

Cel puţin cinci dintre scheletele descoperite la Amarna prezentau în zona umerilor semne ale unor tăieturi. Se pare că acestea au fost provocate de cei care conduceau şantierul, pentru faptul că unii dintre constructori nu recunoşteau că au furat. O dovadă a aplicării acestor pedepse este inscripţia găsită pe unul dintre zidurile de apărare ale oraşului: „Hoţul va fi pedepsit cu 100 de lovituri de bici şi 5 tăieturi”.

Prin urmare, inscripţiile de la Amarna nu sunt decât nişte mărturii ale existenţei unui mecanism de propagandă în Egiptul Antic. Faraonul Akhenaton a fost, într-adevăr, un susţinător al artelor şi tehnologiilor, însă, din câte se pare, realizările sale s-au făcut cu preţul unor vieţi umane.

Sursa: listverse.com

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase