Home » Istorie » Foiţe de aur cu vrăji de acum 2.000 de ani. ”Este o descoperire foarte importantă”

Foiţe de aur cu vrăji de acum 2.000 de ani. ”Este o descoperire foarte importantă”

Foiţe de aur cu vrăji de acum 2.000 de ani. ”Este o descoperire foarte importantă”
Publicat: 11.08.2016
Cercetătorii au descoperit în estul Serbiei o serie de incantaţii gravate pe foi de aur sau argint, îngropate alături de rămăşiţele unor oameni care au murit acum 2.000 de ani.

În incantaţii sunt invocate atât puteri divine bune, cât şi malefice, cercetătorii încă încearcă să traducă exact tot ce este scris pe foi.

,,Alfabetul este grecesc, cam atât ştim. Limba este aramaica, acesta este un nou mister al Evului Mediu,” a declarat Miomir Korac de la Institutul Arheologic din Belgrad.

,,Am descifrat numele câtorva demoni care au legătură cu teritoriul Siriei din zilele noastre,” a adăugat Ilija Dankovic. Vrăjile au fost descoperite în interiorul unor amulete,  gravate pe foi subţiri din metale preţioase înconjurate de simboluri decorative. Fiecare foaie avea dimensiunile unui ambalaj pentru bomboane, dar la timpul său a avut o valoare inestimabilă.

Situl arheologic se află în apropierea oraşului Kostoloc din zilele noastre, zona a aparţinut romanilor între secoleIe I şi VI d.Hr., purtând denumirea de Viminacium. Cercetătorii au estimat că artefactele au fost îngropate în jurul secolului IV d.Hr. 

Deşi aceasta este prima descoperire a unor vrăji din Serbia, cercetătorii au văzut incantaţii asemănătoare scrise pe tăbliţe de lut, în ţări precum Marea Britanie sau Egipt. Vrăjile erau scrise pentru ca o persoană să aibă anumite beneficii sau să fie blestemată, oamenii erau înmormântaţi cu acestea pentru a-i conduce fie către demoni sau îngeri, în viaţa de apoi.

,,De obicei erau legături din dragoste, ordonându-i cuiva să se îndrăgostească, dar erau şi vrăji întunecate precum: ,, Fie ca trupul tău să devină mort, rece şi greu precum acest butuc,” a declarat Dankovic.

În 2006, una dintre tablete a fost descoperită într-un mormânt din Leicester (Marea Britanie) care data din secolul II d.Hr, prin care se cerea unui zeu să fie blestemat un hoţ; ,,Pentru zeul Maglus, delicventul care a furat mantaua lui Servandus, să fie distrus până în a noua zi”.

Dankovic a declarat că aceste vrăji erau îngropate împreună cu decedaţii care au suferit o moarte tragică, aceştia considerau că ,,sufletul acestor oameni îşi găsea greu drumul”. Aceste incantaţii pot dezvălui detalii despre credinţele oamenilor care trăiau în Viminacium.

,,Este o descoperire arheologică importantă deoarece ne dezvăluie cât de luxoasă era viaţa oamenilor din aceea zonă şi cât de mult credeau în vrăjile de pe aceste foi,” a declarat Korac.

,,Conform cunoştinţelor mele, nu au mai fost descoperite astfel de incantaţii scrise pe foaie de aur,” a adăugat el.

Există dovezi conform cărora Imperiul Roman trecea printr-o tranziţie religioasă în timpul secolului IV, fiind invocat atât creştinismul, cât şi zeii păgâni. ,,Pe tabletă apar entităţi diferite, fiind invocat atât Hristos, cât şi zeii păgâni. Procesul de tranziţie la creştinism fiind lent,” a adăugat Korac 

Echipa se află în mijlocul excavărilor, până când vor termina de săpat şi analizat corect relicvele nu vom putea ştii mai multe detalii despre acest mister.

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase