Home » Istorie » Un furt a făcut din Mona Lisa o pictură celebră şi foarte valoroasă. Printre suspecţi, celebrul Pablo Picasso – FOTO

Un furt a făcut din Mona Lisa o pictură celebră şi foarte valoroasă. Printre suspecţi, celebrul Pablo Picasso – FOTO

Publicat: 05.09.2016
Pictura lui Leonardo da Vinci a devenit populară de-abia de la începutul secolului XX.

21 august 1911: un fost muncitor al Muzelui Luvru din Paris reuşeşte să fure celebrul tablou al Mona Lisei. Capodopera a fost recuperată de-abia după doi ani, însă până atunci au fost investigaţi numeroşi suspecţi, printre care şi pictorul Pablo Picasso. Din acest moment, presa reuşeşte să facă din lucrarea lui da Vinci una dintre cele mai recunoscute din întreaga lume. 

Totul a început, de fapt, în seara de duminică, 20 august 1911, când un bărbat necunoscut intră în Salon Carré, acolo unde era adăpostit portretul Mona Lisei, şi se ascunde într-unul din dulapurile de depozitare. Rămâne aici până a doua zi dimineaţa, când, în jurul orei 07:15, reuşeşte să sustragă pictura, să o aducă în casa scărilor de serviciu şi să îndepărteze sticla care proteja tabloul. Deşi era cât pe ce să fie prins la ieşirea din muzeu, hoţul a reuşit să scape, având la el una dintre cele mai mari capodopere ale lumii.

Deşi pare greu de crezut, personalul muzeului şi-a dat seama că tabloul dispăruse de-abia în după-amiaza zilei de marţi, 22 august, când un artist care dorea să vadă pictura nu a putut să o găsească. În foarte scurt timp, presa din Franţa a preluat vestea furtului şi a declanşat un adevărat haos: ,,Ce delicvent, ce falsificator, ce colecţionar maniac ar fi putut realiza acest furt?”, scria ziarul parizian L’Illustration. 

Ştirea furtului, pe prima pagină a ziarului Le Petit Parisien (Foto:italianside.com)

În septembrie 1911, poliţia din Paris îl aresta pe poetul Guillaume Apollinaire, învinuindu-l de faptul că a furat celebrul tablou al Mona Lisei. Artistul l-a implicat atunci şi pe prietenul său, pictorul spaniol Pablo Picasso, însă amândoi au scăpat de acuzaţii, deoarece nu au fost găsite probe care să le demonstreze vinovăţia. După mai bine de câteva luni de la producerea furtului, speranţele ca pictura să fie găsită erau din ce în ce mai reduse. 

Ceea ce poliţiştii nu ştiau era faptul că tabloul fusese exact în acelaşi loc încă din prima zi în care a fost furat. Hoţul, Vincenzo Peruggia, un imigrant italian în vârstă de 29 de ani, l-a păstrat într-un cufăr de lemn, în apartamentul său. De-abia după doi ani, în decembrie 1913, infractorul a fost prins, după ce familia Peruggia a hotărât să vândă pictura către un comerciant de artă florentin, Alfredo Geri. 

Vincenzo Peruggia, hoţul tabloului lui da Vinci (Foto:pbs.org)

După ce a fost expus în mai multe locaţii din Italia, tabloul a fost adus la Luvru, în ianuarie 1914. Pentru fapta sa, italianul a primit 1 an şi 15 zile de închisoare, din care a ispăşit numai 7 luni. După ce a luptat în armata italiană, în timpul Primului Război Mondial, Peruggia s-a întors la Paris, unde a murit în anul 1947. 

În ciuda faptului că numele lui Vincenzo Peruggia a fost dat uitării, furtul pe care el l-a realizat a făcut din Mona Lisa una dintre cele mai cunoscute picturi din lume. Se estimează că, anual, peste 8 milioane de vizitatori vin la Luvru pentru a admira capodopera lui da Vinvi. 

Sursa: history.com

Vă mai recomandăm şi: Mona Lisa, autoportretul lui da Vinci?

                                             Cui a aparţinut prima versiune a celebrului tablou Mona Lisa?

                                             Secretul celebrei picturi Mona Lisa. Cercetătorii au observat un detaliu neştiut până acum (FOTO)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase