Home » Istorie » Părul Mariei Antoaneta, simbol al transformării unei prinţese austriece în suverana uneia dintre cele mai puternice state din Europa

Părul Mariei Antoaneta, simbol al transformării unei prinţese austriece în suverana uneia dintre cele mai puternice state din Europa

Publicat: 18.09.2016
Regina era cunoscută pentru coafurile sale extravagante.

Una dintre cele mai cunoscute coafuri a fost, cu siguranţă, cea a soţiei regelui francez Ludovic al XVI-lea, Maria Antoaneta. Conform cercetătorului american Desmond Hosford, modul în care suverana îşi aranja părul a fost un element esenţial în stabilirea identităţii sale franceze şi, mai mult decât atât, a contat pentru stabilizarea rolului său de regină a Franţei.

Hosford susţine că totul a început în momentul în care Maria Antoaneta a început să se pregătească, pentru a deveni soţia lui Ludovic al XVI-lea. Originară din Austria, ea trebuia să devină o adevărată franţuzoaică, deoarece urma să dea naştere viitorilor moştenitori la tronul ţării care o adoptase. 

Cu ajutorul unei frizer îndemânatic, Maria Antoaneta a trecut prin schimbări care aveau să îi modifice înfăţişarea de foarte multe ori. Gusturile suveranei în materie de coafuri erau de-a dreptul extravagante, dat fiind faptul că, la un moment dat, a cerut să i se modeleze părul sub forma unei nave, pentru a sărbători victoria obţinută de marinarii francezi în timpul unei bătălii. 

Ulterior, regina şi-a pierdut interesul pentru coafurile neobişnuite, deşi franţuzoaicele începuseră să îi copieze stilul. După prima naştere, părul începuse să îi cadă, iar din acest motiv a decis că trebuie să îl tundă cât mai scurt. Noua înfăţişare a reginei a stârnit reacţii negative, mai ales pentru faptul că renunţase treptat la ţinutele sale extravagante. Francezii erau nemulţumiţi de faptul că noua imagine a suveranei simboliza decăderea economică şi culturală a naţiunii lor. 

După ce a fost alungată de la Versailles, ea a continuat să ţină legătură cu frizerul ei, Léonard. Ceva neobişnuit s-a întâmplat, însă, după aceea: părul ei a albit practic peste noapte, cel mai probabil ca reacţie la stresul provocat de persecuţia la care era supusă.

La un moment dat, suverana a decis să îşi aranjeze singură părul, acela fiind ,,probabil singurul moment din viaţa sa când a reuşit să preia controlul total asupra înfăţişării sale”, susţine Desmond Hosford. Această schimbare a fost foarte impotrantă îndeosebi după moartea Mariei Antoaneta, deoarece părul său i-a ajutat pe cercetători să afle cu exactitate locul în care fiul ei, regele Ludovic al XVII-lea, a murit. 

Sursa: daily.jstor.org

Vă mai recomandăm şi: 5 dintre cele mai cunoscute organizaţii criminale din istorie. Una dintre ele a organizat evenimentul care a dus la declanşarea Primului Război Mondial 

                                              Ghidul cu instrucţiuni pentru uciderea japonezilor şi germanilor: ”O lovitură puternică în cap ar trebui să-i liniştească” 

                                            Un furt a făcut din Mona Lisa o pictură celebră şi foarte valoroasă. Printre suspecţi, celebrul Pablo Picasso – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase