Home » Istorie » O nouă descoperire ar putea elucida misterul morţii Ameliei Earhart, prima femeie-pilot care a zburat peste Atlantic

O nouă descoperire ar putea elucida misterul morţii Ameliei Earhart, prima femeie-pilot care a zburat peste Atlantic

Publicat: 06.11.2016
O nouă descoperire relevă o asemănare şocantă între femeia-pilot Amelia Earhart şi un schelet provenit de la o persoană naufragiată, găsit pe o insulă izolată. Aceasta susţine teoria conform căreia Earhart a murit pe insula Nikumaroro în urma naufragiului, o mică insulă tropicală ce aparţine de Republica Kiribati, localizată în Oceanul Pacific.

Potrivit celor spuse de către cercetătorii de la The International Group for Historic Aircraft Recovery ( TIGHAR), care au investigat în amănunt ultimul zbor al acestei femei-pilot ce a avut loc acum aproximativ 80 de ani, există o asemănare izbitoare între Amelia Earhart şi scheletul parţial găsit pe acea insulă în anul 1940.

Earhart a dispărut atunci când pilota deasupra Oceanului Pacific, pe data de 2 iulie 1937, într-o încercare de a zbura în jurul Ecuatorului. Câteva artefacte descoperite de către TIGHAR în timpul a 11 expediţii pe Nikumaroro oferă sugestii cu privire la faptul că Earhart şi co-pilotul său, Fred Noonan, nu s-au prăbuşit în Oceanul Pacific, ci undeva în apropierea destinaţiei finale, Insula Howland. Aceştia au aterizat de urgenţă pe insula Nikumaroro şi, potrivit lui Ric Gillespei, directorul TIGHAR, cei doi au devenit naufragiaţi pe această insulă şi, probabil, aici au şi murit, insulă care se află la o distanţă de aproximativ 560 de kilometri faţă de destinaţia finală.

Este cunoscut faptul că în 1940, ofiţerul Serviciului Colonial al Marii Britanii, Gerald Gallagher, a descoperit un schelet parţial al unui naufragiat de pe insula Nikumaroro. După ce a fost analizat de către un doctor britanic, acesta a fost piredut. Tot acest incident a fost dat uitării, până în momentul în care TIGHAR a descoperit însemnările doctorului cu privire la acel schelet. O reevaluare a acestora de către antropologii criminalişti Karen Burns şi Richard Jantz a concluzionat că oasele scheletului descoperit se află într-o strânsă concordanţă cu cele ale unei femei, mai ales cu înălţimea şi originea lui Earhart.

S-a estimat faptul că scheletul descris de doctorul britanic prezenta antebraţe mult mai mari decât în mod normal, iar următoarea întrebare a fost dacă şi Amelia avea asemeea antebraţe, iar TIGHAR le-a cerut acelor criminalişti să caute şi să analizeze o fotografie cu femeia-pilot în care antebraţele sale să fie extrem de vizibile.

Acest studiu nu a demonstrat, însă, că acel schelet aparţine Ameliei Earhart, dar reprezintă un demers important în ceea ce priveşte încercările de a elucida acest mister.

După ce a înteprins 11 expediţii pe insula Nikumaroro, Gillespie încearcă să strângă bani pentru a 12-a campanie, ce va avea loc în vara anului 2017, când se vor împlini 80 de ani de la dispariţia acestei legendare femei-pilot.

Sursa: Seeker

Citeşte şi:

Amelia Earhart, prima femeie pilot care a zburat peste Atlantic. VIDEO

Una dintre primele descoperiri pe Lună din ultimul secol a primit numele aviatoarei Amelia Earhart

Descoperirea EXTRAORDINARĂ făcută pe o insulă din Pacific: FINAL-SURPRIZĂ în povestea celui mai celebru AVION DISPĂRUT

Unde a dispărut Amelia Earhart? Descoperirea care oferă un posibil răspuns (FOTO)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase