Home » Istorie » Descoperire extrem de importantă pe un câmp din Prahova. Are o vechime de peste 5.000 de ani

Descoperire extrem de importantă pe un câmp din Prahova. Are o vechime de peste 5.000 de ani

Descoperire extrem de importantă pe un câmp din Prahova. Are o vechime de peste 5.000 de ani
Publicat: 05.11.2016
Un mormânt care datează de acum peste 5000 de ani a fost descoperit, vineri, pe un câmp din zona Parcului Industrial Ariceştii Rahtivani.

Potrivit arheologilor, în mormânt au fost descoperite osemintele a patru persoane care provin din Epoca Bronzului.

„Este un mormânt care are o vechime de 5.000 de ani, poate chiar 5.100 de ani, realizat într-un tumul de pământ. Este un mormânt cu mai mulţi indivizi. Foarte important este un vas descoperit în partea de vest a gropii, el datează din cultura Coţofeni, o cultură care nu e specifică Munteniei, ci mai curând Transilvaniei, Olteniei. Asta arată nişte relaţii”, a declarat Alin Frânculeasa, arheologul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.

„Mormântul pe care l-am descoperit este foarte interesant. Până acum am descoperit resturi de la patru defuncţi. Majoritatea nu se află în conexiune anatomică, ceea ce indică manipularea post-mortem. Pe măsură ce le vom scoate o să ne dăm seama dacă măcar unul dintre ei este aşezat în poziţie chircită, aşa cum era ritualul”, a declarat, la rândul său, arheologul Bianca Preda.

De asemenea, în mormânt au fost descoperite şi podoabe.

“Podoabe din cupru, din scoică. Important este şi un pumnal din silex. Sunt extrem de rare”, a afirmat Alin Frânculeasa.

Oasemintele vor fi trimise la Institutul Naţional de Antropologie.

Arheologii prahoveni au descoperit, în perioada 10 – 24 octombrie, la Păuleşti, trei morminte din care cel principal conţinea doi indivizi. Defuncţii erau aşezaţi în poziţie chircită, aveau inventare funerare formate din vase din lut, podoabe din scoică, cupru, argint, dar şi o secure din cupru. De asemenea, în groapa unui mormânt era depus ocru roşu. Mormintele datează din perioada începutului epocii bronzului şi au o vechime de 5200-4900 ani.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase