Home » Istorie » O machetă din bronz oferă detalii importante despre carele de curse romane

O machetă din bronz oferă detalii importante despre carele de curse romane

O machetă din bronz oferă detalii importante despre carele de curse romane
Publicat: 16.01.2017
Artefactul, descoperit pe râul Tibru în 1890, a fost analizat de cercetători pentru oferirea detaliilor cu privire la carele de luptă romane.

Carele de cursă romane, alături de luptele de gladiatori, reprezentau baza spectacolelor în perioada romană. Acest context a dus la elaborarea diverselor tehnici de construcţie a armelor, iar în acest caz, a carelor de curse. De asemenea, nu numai din punct de vedere pur tehnic aceste informaţii sunt necesare, ci pot oferi indicii cu privire la rolul social şi cultural al acestor spectacole. Caii au devenit şi ei importanţi prin înţelegerea dietelor şi perpetuarea calităţilor prin selecţie artificială care erau exploatate în acest context.

Conform unui studiu publicat în Seeker, Bela Sandor, profesor de fizică la Universitatea din Wisconsin, a examinat o machetă de car extrem de detaliat care a oferit indicii cu privire la construcţia carelor de cursă romane.

Jucăria a fost probabil făcută pentru un entuziast bogat al curselor de car din perioada romană. Sandor a putut folosi modelul pentru a stabili dimensiunile şi greutatea carului.

Acesta şi Judith Swaddling, de la British Museum, au menţionat că roţile de la modelul din bronz, căruia îi lipseşte un cal, nu se potrivesc cu modelele în dimensiunea reală. Sandor spune că aceste roţi, care au un diametru de ciirca 60 de centimetri, erau de obicei construite din lemn, dar la această machetă se observă pe roata dreaptă şi o bandă de fier care avea rol de susţinere – probabil pentru a stabiliza şi a echilibra carele.

Sursa: Archaeology

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Fracturile sunt fatale pentru caii de curse

Ce mâncau gladiatorii romani? Dieta lor specială era foarte surprinzătoare

Cine a fost cel mai bun gladiator?

Viaţa în Roma antică nu a fost nicidecum atât de splendidă. ”Demonii” din celebrele băi romane

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase