Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cine a fost cel mai bun gladiator?

Cine a fost cel mai bun gladiator?

Cine a fost cel mai bun gladiator?
Publicat: 08.10.2014
Gladiatorii erau fără îndoială cele mai mari superstaruri din perioada Imperiului Roman. Admiraţi şi temuţi în egală măsură, luptele lor aduceau în arenele imperiale cei mai importanţi oameni ai vremii. Cel mai celebru gradiator din istorie, a fost cu siguranţă tracul Spartacus, dar la o privire mai atentă se pare că au existat gladiatori mai buni în arenă decât el.

În timp ce marea majoritate a gladiatorilor s-au specializat pentru luptele cu alţi gladiatori, puţini aveau curajul de a intra în luptă excluisiv contra fiarelor sălbatice. Cel mai apreciat dintre toţi „bestiarii”, cum erau denumiţi aceşti gladiatori, a fost Carpophores. Deoarece bestiarii luptau doar cu animale periculoase precum lei, urşi, tigri, leoparzi, elefanţi, rinoceri, etc. speranţa lor de viaţă era cu mult mai redusă decât a celorlalte categorii de gladiatori. Luptând exclusiv în Amfiteatrul Flavian, Carpophores s-a remarcat printr-o luptă ieşită din comun în care a înfruntat în acelaşi timp un urs, un leu şi un leopard, bestiarul reuşind să-i ucidă pe toţi la sfârşitul luptei. Într-o altă luptă, Carpophores a ucis un rinocer cu ajutorul unei singure suliţe. Cronicile ne spun că acest bestiar a ucis douăzeci de astfel de animale sălbatice pe parcursul unei singure zile, fapt care i-a făcut pe admiratorii săi din public, precum şi pe colegii gladiatori să-l compare cu însuşi Hercule.

Un alt gladiator remarcabil a fost Spiculus care a trăit în primul secol după Hristos. Spiculus a devenit un prieten apropiat al împăratului Nero, pe care l-a impresionat atât de mult prin luptele sale căştigate, încât acesta i-a dăruit gladiatorului palate, sclavi şi sume imense de bani. După ce Nero a fost detronat în anul 68 după Hristos, împăratul cel nebun l-a chemat de urgenţă pe Spiculus, deoarece doarea să fie ucis de cel mai faimos gladiator al acelor vremuri. Doar că oamenii de încredere ai lui Nero nu l-au găsit pe Spiculus, iar Nero s-a văzut nevoit să se sinucidă.  

Probabil cel mai impresionant gladiator a fost totuşi, Flamma, un sclav luptător de origine siriană care a murit la vârsta de doar 30 de ani, după ce în decursul scurtei sale cariere a luptat de 34 de ori, câştigând 21 de lupte, pierzând doar patru, în timp ce nouă lupte le-a terminat la egalitate. Rămâne demn de reţinut că Flamma primit premiul „rudis” al sabiei de lemn care garanta eliberarea gladiatorului de patru ori, dar de fiecare dată a refuzat eliberarea, cerând cu insistenţă să lupte în arenă deoarece acest lucru era singurul care îl făcea pe deplin fericit.

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase