Home » Istorie » Istoria civilizaţiei mayaşe ar putea fi rescrisă. Cercetătorii au aflat detalii importante în urma descoperirii unui pandantiv, uriaş, din jad

Istoria civilizaţiei mayaşe ar putea fi rescrisă. Cercetătorii au aflat detalii importante în urma descoperirii unui pandantiv, uriaş, din jad

Istoria civilizaţiei mayaşe ar putea fi rescrisă. Cercetătorii au aflat detalii importante în urma descoperirii unui pandantiv, uriaş, din jad
Publicat: 02.03.2017
Cercetătorii au publicat recent un studiu privind una dintre cele mai mari descoperiri din ultimii ani. Un pandantiv din jad uriaş pe spatele căruia este inscripţionată povestea regelui mayaş care îl purta.

Pandantivul a fost descoperit în anul 2015, însă în prezent, experţii, au reuşit să descifreze o mare parte din inscripţiile de pe spate. Descoperirea ar putea rescrie istoria mayaşilor, informează Science Alert.

Tipul de pandantiv din jad în formă de T era purtat la gâtul regilor mayaşi în timpul ceremoniilor religioase. Cel descoperit în 2015 are 19cm lăţime, 10cm înălţime şi 0,8cm grosime, fiind al doilea cel mai mare pandantiv descoperit de experţi în Belize. Însă este primul pandantiv descoperit pe spatele căruia se află incripţionat un text istoric, cele 30 de hieroglife oferind detalii despre proprietarul obiectului. 

,,Ne aşteptam să facem o astfel de descoperire în centrul oraşelor mayaşe din lume, dar se pare că obiectul se află mult mai departe,” spune principalul cercetător Geoffrey Braswell de la Universitatea California, San Diego. 

Artefactul a fost descoperit într-un mic sit numit Nim Li Punit din apropierea oraşului Indian Creek care se află la 402km de Chichen Itza din Mexic, unde au mai fost descoperite astfel de bijuteri. Experţii cred că satul a fost locuit de civilizaţia mayaşă între anii 150 şi 850 e.n.

Pandantivul a fost descoperit printre rămăşiţele unui palat construit în anul 400 e.n. 

Faptul că pandantivul este în formă de ,T’ corespunde hieroglifei ,ik’ care înseamnă ,,vânt şi suflu” ceea ce indică faptul că obiectul era purtat în timpul ceremoniilor închinate unui dintre cei mai importanţi zei mayaşi, Huracan, zeul vântului. 

Vântul era vital pentru mayaşi deoarece provoca anual ploi musonice, aşadar pandantivul era utilizat pentru invocarea vânturilor şi a ploilor. 

Cercetătorii consideră că satul a fost abandonat din cauza condiţiilor meteorologice care nu mai permiteau locuirea în zonă. ,,O teorie recentă sugerează că seceta a condus către distrugerea agriculturii şi prăbuşirea civilizaţiei mayaşe,” explică Braswell. 

Textul de pe pandantiv este greu de tradus, deoarece incripţiile mayaşe nu au fost descifrate complet. Conform tentativei cercetătorilor de a traduce inscripţia, pandantivul a fost creat pentru regele Janaab’ Ohl K’inich, care l-a utilizat prima dată în anul 672 e.n. în timpul unei ceremoni. 

Textul descrie familia regelui şi ascensiunea lui, fragmentul se încheie cu un pasaj în care este descrisă legătura regelui cu imensul oraş mayaş din Caracol. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase