Home » Istorie » Cel mai vechi caz de omucidere, vechi de 5.300 de ani, ascunde un lucru impresionant

Cel mai vechi caz de omucidere, vechi de 5.300 de ani, ascunde un lucru impresionant

Cel mai vechi caz de omucidere, vechi de 5.300 de ani, ascunde un lucru impresionant
Publicat: 02.04.2017
Crima a avut loc în jurul anului 3.300 î.e.n., în Alpi, aproape de graniţa de astăzi a Italiei şi Austriei. Victima era un bărbat de circa 45 de ani, cu o înălţime de 1,65 de metri şi o greutate de 50 kg. Cauza morţii a putut fi aflată cu ajutorul tehnicilor moderne de criminalistică.

Care a fost această cauză? O săgeată în spate, după cum precizează un detectiv german. Acesta a reconstituit cu ajutorul tehnicilor moderne de criminalistică ultimele ore de viaţă ale lui Ötzi, aşa cum a fost poreclit omul neolitic, relatează History.

Corpul a fost găsit în 1991 şi de atunci a început povestea omului Ötzi. Deşi există multe mumii la fel de vechi ca acesta, ele au fost îngropate ritualic. În schimb, acest personaj a îngheţat pe loc, ceea ce a dus la o prezervare a cadavrului la fel de bună ca mumiile. 

Alexander Horn, detectivul german de la departamentul de poliţie din Munchen care a condus acest proiect, susţine că „la început, credeam că este mult prea dificil, având în vedere timpul mare trecut de la moartea lui. Dar de fapt, este în condiţii mai bune decât unele victime recente de omucidere pe care le-am găsit”.

La început, cu ajutorul razelor X, detectivii au descoperit vârful unei săgeţi în spatele acestuia. A urmat apoi o serie diversă de descoperiri cu ajutorul diferitelor tehnici, de la paleometalurgie la botanică. Cercetătorii au găsit 61 de tatuaje în zone care prezentau degradarea articulaţiilor, ceea ce sugerează că acestea aveau un rol medical.

Ultimele zile

De asemenea, atunci când au analizat sistemul digestiv, au aflat că a murit primăvara sau vara timpurie. Au putut observa că în ultimele două zile din viaţa sa a mâncat de trei ori şi a mers foarte mult. De la o altitudine de 2000 de metri, a coborât în vale şi apoi a urcat din nou, cadavrul său găsindu-se la o altitudine de 3200 de metri.

În afară de rana din spate, acesta avea o plagă la mâna dreaptă, care ajungea până la os, dar se părea că aceasta era în curs de vindecare, sugerând că rana era veche de una sau două zile.

Inspectorul Horn a propus că acesta a fost într-o altercaţie care i-a cauzat rana de la mână, pe care se pare că a câştigat-o, având în vedere că nu a mai fost găsită nicio rană pe corp în afară de cele două. 

Conform lui Horn, după o jumătate de oră de la luarea mesei la 3200 de metri altitudine, o săgeată i-a străpuns spatele, lansată de la o distanţă de aproximativ 30 de metri. Moartea a venit rapid, străpungându-i o arteră. Chiar şi în vremurile moderne, o astfel de rană nu putea fi tratată.

Având în vedere că atacatorul nu a luat nimic din posesiunile victimei, cel mai probabil este vorba de o ucidere din răzbunare. Atacatorul a lăsat toporul lui Otzi, posibil pentru a-şi acoperi urmele. 

Aşadar, detectivul sugerează că altercaţia de dinainte cu două zile a dus la această ucidere. Având în vedere şi altitudinea mare, deci a locului izolat, departe de orice aşezare umană, această ipoteză este extrem de plauzibilă. Rămâne totuşi problema identităţii criminalului, ceea ce este imposibil de aflat.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Unul dintre cele mai vechi mistere din Australlia, rezolvat după 50 de ani

Detectiv cu trompă: Elefanţii din Africa de Sud sunt antrenaţi de Armata americană să găsească explozibili

Un fenomen despre care experţii nu au răspuns: de ce unele cadavre au temperaturi ridicate?

Mumie veche de 3.000 de ani descoperită într-un mormânt din Egipt

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase