Home » Istorie » Cele 30 de secunde care au condamnat dinozaurii la moarte. Efectele produse de IMPACTUL asteroidului cu Pământul

Cele 30 de secunde care au condamnat dinozaurii la moarte. Efectele produse de IMPACTUL asteroidului cu Pământul

Cele 30 de secunde care au condamnat dinozaurii la moarte. Efectele produse de IMPACTUL asteroidului cu Pământul
Publicat: 16.05.2017

Impactul asteroidului cu Pământul ce a dus la extincţia dinozaurilor a avut un efect devastator asupra planetei din pură întâmplare, afirmă cercetători. Dacă ar fi lovit cu 30 de secunde mai târziu sau 30 de secunde mai devreme ar fi produs mai puţine pagube şi dinozaurii ar fi supravieţuit. Astfel, omul nu ar fi devenit specia dominantă a planetei.

Asteroidul a lovit în urmă cu 66 milioane de ani la 38 de kilometri de peninsula Yucatan din Mexic, provocând formarea unui crater cu o lăţime de 176 de kilometri şi 32 de kilometri adâncime, relatează Mail Online. 

Cercetătorii care au realizat excavări în crater au descoperit că roca are o concentraţie mare de sulf. Impactul asteroidului cu roca a produs umplerea aerului cu un nor de praf similar cu cel produs de erupţia unui vulcan.  Norul a blocat lumina solară ce a dus la o răcire puternică a planetei, astfel, o mare parte din viaţa de pe Pământ a dispărut.

Dinozaurii care nu au fost ucişi de către fumul gros au fost omorâţi de către rocile încinse care au căzut din cer sau tsunamiurile care au lovit ţărmul.

Însă dacă asteroidul, cu un diametru de 14 kilometri, şi care a călătorit cu o viteză de 40.000 km/h, ar fi avut impactul cu câteva secunde mai devreme sau mai târziu, ar fi putut ajunge în apele adânci ale Atlanticului sau Pacificului.

În urma unui astfel de impact, întreaga apă a oceanelor s-ar fi evaporat, producând mult mai puţine dezastre. Sean Gulick, profesor de geofizică din cadrul Universităţii din Texas, a declarat: ,,Asteroidul a lovit Pământul într-un loc nefericit”.  Profesoara Joanna Morgan,  din cadrul Imperial College (Londra), susţine că 100 de miliarde de tone au fost propagate în atmosferă. ,,Praful cu sulf a rămas în aer în jur de 10 ani, timp în care a dus la dispariţia vieţii de pe Pământ”.

Profesoara Joanna Morgan a realizat un studiu de amploare împreună cu Sean Gullick, privind efectele impactului asteroidului cu  Pământul. În cadrul studiului, cercetătorii au efectuat excavări în zona craterului Chicxulub din Golful Mexic.

Rezultatele cercetării vor fi prezentate în cadrul unui documentar realizat de BBC2, denumit ,,Noaptea în care Dinozaurii au Murit”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase