Home » Istorie » Insecopterul şi Picătura morţii. Iată dispozitivele dezvoltate de CIA în timpul Războiului Rece

Insecopterul şi Picătura morţii. Iată dispozitivele dezvoltate de CIA în timpul Războiului Rece

Publicat: 01.10.2017
Dacă James Bond ar fi avut nevoie de noi instrumente de spionaj, cu siguranţă ar fi putut apela la Serviciile Secrete Britanice. Pe de altă parte, atunci când americanii doreau să transmită un cod secret puteau apela la Agenţia Centrală de Informaţii (CIA). Muzeul agenţiei, în care publicul nu are acces, însumează toate dispozitivele de spionaj utilizate în perioada Războiului Rece

Insecopterul (1974)

Maşinăria de zbor de mărimea unei insecte a fost dezvoltată pentru a dovedi că vehiculele aeriene fără pilot pot aduna informaţii. History relatează că invenţia utiliza un mic motor alimentat cu gaz care punea în mişcare aripile, iar combustibilul în exces era eliminat prin zona din spatele ”libelulei”. 

Deşi a reprezentat un dispozitiv impresionant, vehiculul s-a dovedit incontrolabil în cazul în care bătea vântul, relatează History

Picătura morţii (perioada Războiului Rece)

Precum în orice film cu spioni, uneori agenţii nu pot opera într-un teritoriu ostil. Soluţia se afla în transmiterea unei ”picături a morţi” într-o locaţie prestabilită. Această ţepuşă putea fi amplasată în pământ şi putea conţine mesaje, documente şi filme. 

Camera porumbel (perioada Războiului Rece)

Într-o perioadă în care camerele erau greoaie şi mari, CIA a creat un astfel de dispozitiv destul de uşor pentru a putea fi amplasat pe pieptul unui porumbel. Fără îndoială, pasărea a reuşit să-şi îndeplinească misiunea. Porumbeii erau antrenaţi să zboare peste inamici în timp ce camera înregistra imagini. Camerele erau programate să realizeze imagini în anumite intervaluri de timp. 

Pudriera modificată (perioada Războiului Rece)

Poate vă întrebaţi de ce în toate filmele cu femei spion, acestea pleacă într-un anumit moment să-şi pudreze nasul. EI bine, în trecut pudrierele puteau conţine coduri, mesaje şi informaţii. În exemplul acesta mesajul era dezvăluit prin înclinarea oglinzii într-un anumit unghi. 

Peştele robot ”Charlie” (1990)

CIA susţine că Charlie ”somnul” era precum Insecopterul, însă în acest caz dispozitivul era utilizat în mediul subacvatic. Acesta era controlat prin intermediul undelor radio şi avea un sistem de comunicare în abdomen şi altul de propulsie în coadă. Misiunea sa era să adune informaţii privind reactorele nucleare din apropiere şi alte zone subacvatice sensibile. 

Camera Tessina camuflată  într-un pachet de ţigări (perioada Războiului Rece)

Spre deosebire de aparatele de fotografiat din prezent, mărimea redusă şi silenţiozitatea cu care realiza imaginile a făcut ca aceasta să fie numai bună de ascuns într-un pachet de ţigări modificat. 

Recipientul camuflat sub forma unui dolar

Dolarul din argint Eisenhowe era de fapt un dispozitiv de camuflare, utilizat pentru ascunderea mesajelor secrete sau bucăţilor de dimensiuni mici dintr-un film. 

Dispozitivul de detectare a intruşilor

Dacă agenţii îşi doreau să afle când un inamic pătrunde într-o locaţie importantă, aceste dispozitive erau extrem de eficiente. Camuflate sub forma beţelor sau a pietrelor, dispoztivele erau utilizate pentru detectarea mişcării umane, animale sau a obiectelor aflate la distanţă de peste 300 de metri. Informaţiile erau transmise prin intermediul antenelor sub forma unor impulsuri codate. 

Pipa cu un receptor radio integrat

Cu siguranţă această pipă nu puteai să o utilizezi pentru fumat. În interiorul său era amplasat un receptor radio care îi permitea utilizatorului să audă sunetele prin intermediul conducţiei osoase de la mandibulă către canalul auditiv. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase