Home » Istorie » Descoperire uimitoare despre muncitorii care au construit faimosul Stonehenge: ”Probabil era un spectacol pe cinste”

Descoperire uimitoare despre muncitorii care au construit faimosul Stonehenge: ”Probabil era un spectacol pe cinste”

Descoperire uimitoare despre muncitorii care au construit faimosul Stonehenge: ”Probabil era un spectacol pe cinste”
Publicat: 23.10.2017
Secretele din jurul faimoasei structuri Stonehenge şi modul în care a fost creată au captivat oamenii timp de mai multe secole, fiecare descoperire din zonă fiind considerată un pas înainte pentru rezolvarea misterului. În prezent, un nou studiu prezintă dieta şi modul în care sărbătoreau legendarii constructori. Dovezile prezintă faptul că strămoşii noştri ştiau cum să petreacă.

Arheologii din mai multe universităţi din Marea Britanie au colaborat împreună cu membrii unei noi expoziţii britanice denumite ”Feeding Stonehenge” şi au analizat reziduurile de mâncare şi lipidele descoperite în oale sau oasele din apropierea zidurilor Durrington. Mail Online notează că aşezarea se afla la aproape 2 kilometri nord de Stonehenge şi este considerată ca fiind locul în care constructorii au locuit pentru aproximativ 50 de ani, începând cu anul 2.500 î.Hr.

Astfel că au reuşit să descopere dovezi ale unei alimentaţii bazate strict pe carne de porc şi lactate care erau consumate cu regularitate în timpul sărbătorilor ţinute pe parcursul iernii şi toamnei, fapt indicat şi de construirea pietrelor din Stonehenge

O dietă atât de bogată este diferită faţă de cea descoperită în regiunile neolitice (alimentaţia lor fiind bazată mai mult pe vegetale), astfel locuitorii zidurilor Durrington fiind excepţia legilor din Epoca de Piatră. De fapt, descoperirile anterioare sugerau că oamenii din această eră erau intoleranţi la lactoză. Conform profesorului Oliver Craig, din cadrul Universităţii York, reziduurile cu proteine din lapte descoperite în zonă ar fi fost rămăşiţe ale brânzei procesate şi a produselor din lapte. ”Aceste alimente pe bază de lapte ar fi fost asociate cu puritatea sau fertilitatea şi erau consumate doar într-o zonă specială,” a declarat el. ”Au trecut aproximativ 4.500 de ani de când Stonehenge-ul a fost construit,” afirmă curatorul expoziţiei, Susan Greaney. ”Dar mulţumită tehnicilor de datare din prezent şi de identificare a chimicalelor putem deduce ce tipuri de alimente erau consumate în zonă,” a adăugat ea. 

În urma analizelor, arheologii au descoperit că oamenii care au construit Stonehenge nu consumau orice tip de mâncăruri din porc. Aceştia practic oboseau porcul înainte să-l omoare. În urma analizării dinţilor de porc, specialiştii au ajuns la concluzia că porcii erau hrăniţi cu o dietă dulce, constituită în mare parte din miere, înainte de a fi tăiat şi copt deasupra unui foc. Precum pietrele care au ajutat la crearea structurii şi aceste animale au fost transportate în zonă. ”Animalele erau aduse din întreaga Mare Britanie pentru a fi gătite în timpul adunărilor,” a declarat Mike Parker Pearson din cadrul University College London. Conform lui Susan Greaney, oamenii ucideau aici animale la o scală uriaşă. Probabil era un spectacol pe cinste.”

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase