Home » Istorie » O analiză chimică a scos la iveală detalii valoroase despre războinicii care au participat la cea mai veche luptă din Europa

O analiză chimică a scos la iveală detalii valoroase despre războinicii care au participat la cea mai veche luptă din Europa

O analiză chimică a scos la iveală detalii valoroase despre războinicii care au participat la cea mai veche luptă din Europa
Publicat: 29.10.2017
Situl, care indică faptul că acum aproximativ 3.250 de ani a fost un mare câmp de bătălie, se găseşte în nord-estul Germaniei, în Valea Tollense. Primele descoperiri au fost realizate în anii '80, dar abia recent un grup de cercetători germani de la ”Lower Saxony State Office for Cultural Heritage” au aflat primele indicii cu privire la identitatea acestora.

Până acum, în regiunea care se află la 120 de kilometri de Berlin, au fost găsite rămăşiţele a 140 de oameni, majoritatea bărbaţi între 20 şi 40 de ani, scrie Live Science.

În afară de rămăşiţele umane, au mai fost găsite şi oase de cal şi echipament militar din cupru şi bronz.

„Suntem foarte siguri că vestigiile umane au rămas, mai mult sau mai puţin, în poziţia în care participanţii la luptă au murit”, a precizat Thomas Terberger, unul dintre arheologii care a participat la acest studiu. Cercetătorul estimează că la luptă au participat aproximativ 2.000 de oameni.

„Este dincolo de un conflict la scară locală”, adaugă acesta, ceea ce înseamnă că nu a fost o simplă luptă între vecini.

Pentru a obţine o imagine mai clară asupra bătăliei, Terberger şi colegii săi au decis să realizeze un studiu chimic asupra oaselor găsite, analizând elemente precum stronţiul, care se găseşte în mod natural în hrană, ceea ce poate duce la localizarea geografică a unei persoane în funcţie de dietă.

Rezultatele au scos la iveală că în luptă au fost implicaţi oameni care nu erau din regiune. Din păcate însă, analizele cu stronţiu nu pot „arăta arheologilor pe o hartă că au venit de aici”, a precizat Terberger.

Totuşi, rezultatele sugerează că mulţi dintre străini proveneau din sud, din sudul Germaniei sau din Europa Centrală. Această interpretare este în concordanţă cu descoperirile arheologice, găsindu-se vârfuri de săgeţi în stilul central-european, care nu se găsesc în altă parte în nordul Germaniei.

Cercetătorii indică unele posibile motive care au stat la baza declanşării luptei

Motivul pentru care aceştia au ajuns atât de departe este, conform speculaţiilor cercetătorilor, că războinicii erau mercenari, făcând o paralelă cu rămăşiţele soldaţilor găsite la Wittstock care datează din 1636 din timpul Războiului de Treizeci de Ani, care, surprinzător, au profil chimic asemănător cu cei din Tollense. Şi aici este vorba de soldaţi care nu sunt de ai locului şi se ştie din scrieri că erau mercenari.

Arheologii doresc să afle alte detalii cu privire la lupta din Epoca Bronzului, precum motivul care a stat la baza ei. Se cunoaşte că râul Tollense era important pentru comerţ, găsindu-se numeroase artefacte, inclusiv bijuterii din aur. Mai mult decât atât, lupta a avut loc pe o porţiune îngustă unde au fost găsite urmele unui pod ce datează din 1900 î.e.n. şi care conecta cele două maluri ale râului.

În acelaşi timp când a avut loc lupta, în jurul anului 1300 î.e.n., aveau loc schimbări culturale majore în Europa Centrală, cu noi populaţii venind de la Mediterană. „Nu este o coincidenţă că situl bătăliei este din aceeaşi perioadă”, a concluzionat Terberger.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Portretul unui luptător din epoca de bronz a fost reconstituit

O civilizaţie misterioasă dispărea în urmă cu peste 3000 de ani. Odată cu ea, Epoca Bronzului lua sfârşit – VIDEO

Strămoşii europenilor: Două treimi din bărbaţii moderni se trag din trei lideri ai Epocii de Bronz

PREMIERĂ! Cercetătorii au recreat chipul Avei, o tânără din Epoca Bronzului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase