Home » Istorie » Prima şi singura pisică trimisă în spaţiu va avea în sfârşit memorialul pe care îl merită, la 54 de ani de la eveniment

Prima şi singura pisică trimisă în spaţiu va avea în sfârşit memorialul pe care îl merită, la 54 de ani de la eveniment

Publicat: 11.11.2017
Atunci când vine vorba de animalele care au fost trimise în spaţiu, Laika şi Ham sunt probabil cele care vin prima dată în minte. Totuşi, un alt necuvântător la fel de important şi emblematic în cursa spaţială este Félicette, o pisică trimisă de francezi în spaţiu pe 18 octombrie 1963.

Pisica a fost lansată cu racheta Véronique AG1 şi a zburat la 157 de kilometri deasupra Pământului, unde a experimentat pentru scurt timp imponderabilitatea, scrie Live Science.

Racheta a avut de şase ori viteza sunetului, care a expus patrupedul la o forţă impresionantă de 9,5 G. După 15 minute, s-a întors în siguranţă pe Pământ, în viaţă şi fără probleme.

Foarte simplu, o pisică obişnuită a devenit o celebritate. Din păcate însă, Félicette nu a avut popularitatea căţeluşei Laika sau a cimpanzeului Ham. „În ultimii 54 de ani, povestea primei şi singurei pisici trimise în spaţiu a fost în mare parte uitată. Merită un monument adecvat”, au precizat iniţiatorii proiectului care doresc să îi construiască monumentul care va consta într-o statuie de bronz a pisicii.

Félicette a fost una dintre cele 14 pisici selctate de programul spaţial francez care au urmat antrenamente specifice călătoriei în spaţiu. Misiunea aceasta a ajutat Franţa să aibă a treia agenţie spaţială din lume ca importanţă (după cele ale Uniunii Sovietice şi a Statelor Unite).

„Atunci, savanţii din întreaga lume doreau să înţeleagă cu lipsa forţei gravitaţionale poate afecta animalele şi dacă acestea pot supravieţui în spaţiu”, precizează iniţiatorii proiectului.

Pisica a fost aleasă datorită dispoziţiei sale liniştite şi pentru că era mai uşoară ca altele. După întoarcerea pe Pământ, pisica a fost analizată în laboratoare şi, după câteva luni, a fost din păcate eutanasiată pentru a fi examinaţi electrozii implantaţi în creier.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Femeile datorită cărora s-au obţinut programele spaţiale de succes ale NASA

Test reuşit: noua rachetă cu care Rusia vrea să reintre în cursa spaţială

După 30 de ani şi 196 de miliarde de dolari, NASA spune adio navetei spaţiale (VIDEO)

Indienii s-au alăturat cursei navetelor spaţiale reutilizabile, lansând astăzi un vehicul de mici dimensiuni

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase