Home » Istorie » Un document din 1917 arată că Ioan Slavici era spion al Imperiului Austro-Ungar. „Şi Arghezi este în aceeaşi poveste, se cunoaşte”

Un document din 1917 arată că Ioan Slavici era spion al Imperiului Austro-Ungar. „Şi Arghezi este în aceeaşi poveste, se cunoaşte”

Un document din 1917 arată că Ioan Slavici era spion al Imperiului Austro-Ungar. „Şi Arghezi este în aceeaşi poveste, se cunoaşte”
Publicat: 06.01.2018
Un document, din 1917, publicat în lucrarea „Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri” a istoricului Bogdan Bucur, conţine un nume răsunător din literatura românească: Slavici Ioan. Acest document conţine 4 dosare ce au fost studiate de autor, dosarele fiind despre spioni şi suspecţi de spionaj în favoarea Puterilor Centrale, cu care România era în război.

Un raport al serviciilor secrete române din 1917 îl trece pe marele scriitor român, Ioan Slavici, drept spion sau suspect de acte de spionaj pe teritoriul României, în favoarea Imperiului Austro-Ungar, a arătat istoricul si lectorul universitar Bogdan Bucur, în cadrul emisiunii ZF Live.

”Este vorba de colaborarea lui, şi nu numai a lui. Şi Arghezi este în aceeaşi poveste, se cunoaşte”, susţine istoricul.

Ioan Slavici ar fi practicat spionajul în România şi din convingere şi pentru că era plătit: „ Era plătit ca jurnalist la ziarul Gazeta Bucureştilor”, publicaţia aceasta fiind instrumentul de propagandă al ocupantului german. Despre Slavici afirmă: „era jurnalist şi s-a putut proba în cazul lui şi al altora, că au fost plătiţi direct din bani germani”.

Paradoxal, în cartea sa autobiografică „Închisorile mele”, Ioan Slavici afirmă faptul ca a fost incarcerat în România pentru spionaj, dar a executat o pedeapsă cu închisoarea şi în Austro-Ungaria, ca presupus naţionalist român.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase