Home » Istorie » Misterul manuscrisului Voinich ar fi fost rezolvat de către inteligenţa artificială. Ce detalii oferă traducerea primei propoziţii din carte

Misterul manuscrisului Voinich ar fi fost rezolvat de către inteligenţa artificială. Ce detalii oferă traducerea primei propoziţii din carte

Misterul manuscrisului Voinich ar fi fost rezolvat de către inteligenţa artificială. Ce detalii oferă traducerea primei propoziţii din carte
Publicat: 02.02.2018
Timp de sute de ani oamenii au încercat să descifreze manuscrisul Voynich, însă în prezent cercetătorii susţin că inteligenţa artificială a reuşit să rezolve misterul cărţii.

Cartea, veche de 600 de ani, este descrisă ca fiind ”unul dintre cele mai misterioase texte medievale din lume”. Manualul compus din 240 de pagini  conţine fragmente scrise, desene cu plante şi femei dezbrăcate. Conform Mail Online, nici criptografii din cadrul echipei ce a descifrat codul enigma al naziştilor nu a reuşit să afle care era scopul lucrării. 

În prezent, specialiştii susţin că inteligenţa artificială a descifrat textul, acesta fiind scris în ebraica veche. Codul manuscrisului fiind realizat prin schimbarea ordinii literelor din cuvinte şi eliminarea vocalelor. Deşi cartea nu a fost descifrată în totalitate, conform AI, prima propoziţie din text poate fi tradusă astfel: ”a făcut recomandări preotului, bărbatului casei, mie şi oamenilor.”

Conform lui Greg Kondrak, cercetător din cadrul Universităţii din Alberta, în cadrul cercetării au fost utilizaţi algortimi statistici care au reuşit anterior să traducă precis Declaraţia Drepturilor Omului din SUA în 380 de limbi. Anterior, specialiştii au crezut că manuscrisul Voynich a fost scris în arabă. După utilizarea algoritmilor, specialiştii au ajuns la concluzia că, cel mai probabil, manuscrisul este scris în ebraică. ”A fost suprinzător. Simpul fapt că am descoperit că este vorba despre ebraică reprezintă un pas important. Următorul pas este să descifrăm textul,” a declarat Kondrak. 

Documentul, care acum se afla in biblioteca Universitatii Yale din Statele Unite, a început să facă vâlvă înca de la descoperirea sau, mai bine spus, redescoperirea sa, în 1912 de către anticarul polonez Wilfried Michael Voynich.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase