Home » Istorie » A fost descoperită cea mai veche inscripţie care include numele Ierusalim

A fost descoperită cea mai veche inscripţie care include numele Ierusalim

A fost descoperită cea mai veche inscripţie care include numele Ierusalim
Publicat: 12.10.2018
Arheologii de la Muzeul Israel din Ierusalim şi de la Autoritatea de Antichităţi din Israel au scos la iveală cea mai veche dovadă în care numele „Ierusalim” este scris complet. Acesta a fost găsit pe o inscripţie din piatră care făcea parte dintr-un atelier de olărit.

În inscripţiile anterioare, Ierusalim era scris ori ”Yeruşalem” sau ”Şalem”, şi nu ”Yeruşalayim”, aşa cum este scris şi vorbit în ebraică astăzi, conform Live Science.

Inscripţia – care a fost scrisă cu caractere aramaice şi care spune „Hananiah fiul lui Dodalos din Ierusalim” – datează din primul secol e.n., având circa 2.000 de ani.

Cercetătorii au găsit inscripţia în timpul unei excavări arheologice care precedă construcţia unei noi şosele în Ierusalim. În timpul săpăturilor, arheologii au descoperit fundaţia şi coloanele de piatră ale unei structuri romane.

Una dintre coloane, o piatră cilindrică, a fost luată de la o clădire mai veche, care data din timpul regimului lui Irod cel Mare (37 – 4 î.e.n.). Pe această coloană a fost găsită inscripţia.

„Să vezi scrierea completă a numelui este ceva unic, de obicei apare în versiunea prescurtată”, a precizat Yuval Baruch, arheolog la Autoritatea de Antichităţi a Israelului. „Scrierea se mai întâlneşte doar într-o singură situaţie, pe o monedă a Marii Revolte împotriva romanilor (66 – 70 e.n.).

Chiar şi în Biblie, în care „Ierusalim” apare de 660 de ori, există doar cinci situaţii în care este scris numele complet. Toate acestea sunt scrise într-o etapă relativ târzie.

Locul unde arheologii au descoperit inscripţia reprezintă un atelier de olărit extrem de mare care se întinde pe o perioadă de mai bine de 300 de ani. „Este cel mai mare atelier de olărit antic din regiunea Ierusalimului”, a precizat Danit Levy, director al campaniei de excavarea de la Autoritatea de Antichităţi a Israelului.

După căderea Ierusalimului în 70 e.n., atunci când romanii au cucerit oraşul, atelierul şi-a reluat activitatea, dar pe scară mai mică.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Întrebări şi răspunsuri controversate despre Ierusalim, centrul religios al celor trei mari religii monoteiste, care va deveni capitala Israelului

O amuletă veche de 1.000 de ani a fost descoperită sub o parcare din Ierusalim. Ce au aflat specialiştii după ce au descifrat textul incripţionat pe ea

A fost descoperită o sculptură misterioasă care reprezintă un cap al unui rege israelian din perioada biblică

Descoperire biblică majoră: Arheologii susţin că au găsit un sigiliu cu semnătura profetului Isaia

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase