Home » Istorie » Victorienii îşi făceau griji privind apariţia cărţilor la fel cum ne îngrijorăm astăzi pentru timpul petrecut în faţa ecranelor

Victorienii îşi făceau griji privind apariţia cărţilor la fel cum ne îngrijorăm astăzi pentru timpul petrecut în faţa ecranelor

Victorienii îşi făceau griji privind apariţia cărţilor la fel cum ne îngrijorăm astăzi pentru timpul petrecut în faţa ecranelor
Publicat: 29.12.2018
Specialiştii sunt tot mai îngrijoraţi privind modul în care afectează vederea lumina albastră a telefoanelor sau ecranelor de computer. Deşi tehnologia este nouă, această îngrijorare exista şi în perioada victoriană când oamenii vorbeau despre modul în care noile inovaţii afectează vederea.

În 1800, apariţia masivă a cărţilor tipărite a fost considerată cauza creşterii problemelor de vedere. Conform PopScience, în timp ce numărul problemelor de vedere creştea, victorienii credeau că fără o atenţie şi grijă adecvată populaţia britanică va orbi.

Secolul XIX a fost perioada în care oftalmologia a devenit un domeniu mai proeminent. Noile modalităţi de diagnosticare, precum testele cu  panouri, au fost introduse, iar ochelarii au devenit o metodă mai eficientă de tratare.

Miopia urbană

Alţi comentatori au analizat „viaţa modernă” pentru explicaţii şi au atribuit „deteriorarea vederii” creşterii lucrărilor tipărite, educaţiei obligatorii şi altor inovaţii, precum apariţia motorului cu abur. Mai multe ziare ale vremii scriau că modul în care se schimbă oraşele contribuie la dezvoltarea „miopiei urbane”.

O altă problemă din acea vreme, „sedentarismul”, a fost asociat creşterii riscului de dezvoltare a problemelor de vedere. Sistemul de transport mai bun şi noile activităţi de agrement ce necesitau ca o persoană să fie aşezată reprezentau faptul că acestea aveau mai mult timp pentru a citi.

Educaţia era învinovăţită

Similar cu timpurile noastre, şcolile erau învinovăţite pentru această problemă. Citirea materialelor, iluminatul, spaţiile din bănci şi dorinţa de educaţie erau asociate creşterii apariţiei afecţiunii. Problema era că toate condiţiile din şcoli erau „artificiale”.

Deşi studiile din prezent privind efectele luminii artificiale albastre sunt mult mai ample şi riguroase, acestea arată în principal faptul că „modernizarea” a provocat mereu îngrijorare.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un nou tip de vedere 3D a fost descoperit la călugăriţe

Cum ne afectează vederea faptul că toată ziua „stăm cu capul” în ecranele computerelor şi ale telefoanelor?

Cum se dezvoltă vederea copiilor în primul an de viaţă

Vrei să vezi la distanţă, la fel ca Superman? Acum poţi, graţie celei mai noi invenţii!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase