Home » Istorie » Un mormânt vechi de 4.400 de ani al unui ”inspector divin” cu camere ascunse a fost găsit în Egipt – FOTO

Un mormânt vechi de 4.400 de ani al unui ”inspector divin” cu camere ascunse a fost găsit în Egipt – FOTO

Publicat: 18.12.2018
Un mormânt vechi de 4.400 de ani, construit pentru un „inspector divin” pe nume Wahtye, care are cel puţin 55 de statuete, a fost descoperit în Saqqara din Egipt, au relatat oficialii de la Ministrul de Antichităţi pe 15 decembrie.

Mormântul este „conservat extrem de bine şi este plin de sculpturi”, a precizat Khaled El-Enany, ministrul de antichităţi al Egiptului la o conferinţă de presă. Sub mormânt, arheologii au găsit 5 încăperi ascunse, una dintre ele putând avea sarcofagul lui Wahtye, scrie Live Science.

„Acesta era un preot important care avea titlul de inspector divin”, a adăugat Mostafa Waziri, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichităţilor care a condus echipa care a descoperit mormântul. Wahtye lucra pentru un faraon cu numele de Neferirkare (2446-2438 î.e.n.).

Piramida lui Neferirkare se află la aproximativ 3 kilometri nord de Saqqara, la un sit numit Abusir.

Mormântul conţine două nivelul cu 24 statui la nivelul de sus şi 31 la etajul de jos. De asemenea, majoritatea, dacă nu toate, ilustrează oameni sau zeităţi, unele de dimensiuni umane, altele având mai puţin de un metru.

Hieroglifele descoperite pe zidurile mormântului o menţionează pe mama lui Wahtye, Merit Meen, un nume care înseamna „iubita lui Min, zeul fertilităţii egiptean din acea perioadă”, a menţionat Waziri. Hieroglifele fac referire şi la soţia lui Wahtye, anume Nin Winit Ptah, un nume care se traduce „cea mai mare a zeului Ptah”, a mai precizat Waziri. Ptah este un zeu creator asociat cu Memfis, o fostă capitală a Egiptului de lângă Saqqara.

Mai mult, mormântul conţine numeroase picturi, iar culorile s-au păstrat, în ciuda trecerii a mai bine de patru milenii. Acestea arată egipteni care desfăşoară varii activităţi precum gătitul, băutul şi munca de construcţie.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Premieră în arheologia modernă: un sarcofag găsit în Luxor a fost deschis în direct, în faţa presei internaţionale – VIDEO

Scheletul unei femei antice ce a murit în timp ce năştea a fost descoperit în Egipt

Zeci de pisici mumificate au fost descoperite într-un mormânt egiptean vechi de 2.500 de ani

Misterul unei mumii tatuate, veche de 3.000 de ani, a fost elucidat

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase