Home » Lumea digitală » Trei cercetători români au inventat imprimanta 3D cu ciocolată. Ce poate să facă ”gândacul” – FOTO

Trei cercetători români au inventat imprimanta 3D cu ciocolată. Ce poate să facă ”gândacul” – FOTO

Publicat: 31.01.2016
Trei cercetători din Cluj au realizat o imprimantă 3D mai mică, mai ieftină decât ceea ce se găseşte deja pe piaţă şi, cel mai important, uşor de personalizat.

După ce au testat aparatul cu ajutorul căruia au realizat obiecte din lemn sau din plastic, creatorii acestei imprimante vor să facă obiecte chiar şi din…ciocolată.

Eugen Guţiu, Vlad Rădoescu şi Alex Capra sunt cei trei cercetători care în 2014 au început să inoveze pe marginea unei idei puse deja în practică în 2009: imprimanta 3D. Departe de ei gândul de a spune că ei au realizat prima imprimantă 3D românească, însă inovaţiile aduse de ei acestui tip de dispozitiv au făcut din acest obiect o unealtă foarte utilă pentru atelierele de design, proiectare şi creaţie. Rezultatul a fost o imprimantă uşor de utilizat, un produs open-source uşor de personalizat, spune Eugen Guţiu, unul dintre cei trei creatori ai imprimantei 3D dezvoltate la Cluj.

”Am creat o imprimantă 3D mică, cu un volum destul de mare de printare, foarte fiabilă, la un preţ rezonabil, la 1500 de lei, care poate fi foarte uşor modificată, îmbunătăţită şi chiar ne putem mândri cu ea”, a spus Eugen Guţiu.

Imprimanta 3D creată la Cluj se numeşte The Bug, adică gândacul. Ea a fost testată deja şi funcţionează cu plastic şi cu lemn, însă creatorii ei spun că imaginaţia în ceea ce priveşte folosirea ei este fără limite.

”Materialele folosite: plastic, bări de precizie, acum folosim lemnul pentru carcasă şi, în mare parte piese pe are le facem la noi în atelier. Lucrăm acum la un extruder de ciocolată, este în stagiul de proiect, dar sperăm ca în două săptămâni-trei să fie şi realizabil şi o să-l testăm. Ar fi foarte frumos să putem face o piesă de ciocolată, cum dorim”, a mai spus clujeanul.

Dar ce anume poate printa o astfel de imprimantă? Orice poate încăpea în interiorul ei, de la proteze dentare, corpul unul carburator, carcase de telefoane mobile, machete de implanturi medicale. De altfel, imprimante create de cercetătorii clujeni au fost folosite, deja, în cercetarea medicală pentru a printa implanturi dentare folosite în combinaţie cu celule stem. O caracteristică foarte utilă a acestei imprimante este şi faptul că îşi poate face singură propriile piese de schimb.

Sursa: RFI

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase