Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cine a fost celebra Molly Pitcher, femeia anonimă care a luat locul soţului său căzut în luptă?

Cine a fost celebra Molly Pitcher, femeia anonimă care a luat locul soţului său căzut în luptă?

Cine a fost celebra Molly Pitcher, femeia anonimă care a luat locul soţului său căzut în luptă?
Publicat: 29.03.2016
Molly Pitcher era porecla unei femei care ar fi cărat apă pentru soldaţii americani, în timpul bătăliei de la Monmouth, la 28 iunie 1778, în timpul Războiului de Independenţă al SUA,

Ea a făcut acest lucru înainte de a prelua locul soţului său pe câmpul de luptă, după ce acesta şi-a pierdut capacitatea de a lupta.

Nu este nici o dovadă argumentată şi definitivă despre cine era Pitcher şi există încă multiple dezbateri dacă ea ar fi existat cu adevărat sau nu. Dar conform legendelor, ea a fost identificat ca fiind Mary Hays McCauley, născută în Pennsylvania, în 1754 (sau 1744).

Mary ar fi lucrat ca servitoare înainte de a se căsători cu William Hays, originar din Carlisle, Pennsylvania. În timpul războiului, Hays a luptat ca artilerist în a 4-a divizie de artilerie a Armatei Continentale în timp ce Mary a devenit parte din grupul de femei, mai târziu numit adepţi ai taberei, care au călătorit cu armata şi şi-au asumat diverse atribuţii, cum ar fi gătitul, spălatul şi îngrijirea militarilor bolnavi şi celor răniţi.

În bătălia de la Monmouth, care a avut loc într-o zi de vară toridă în zona Monmouth, New Jersey, forţele Continentale, aflate sub comanda generalului George Washington, s-au confruntat cu trupele britanice, aflate sub conducerea generalului Henry Clinton. Mary a adus apă trupelor americane însetate până când soţul ei s-a prăbuşit.

Nu se ştie de ce William Hays nu ar mai fi fost capabil de a lupta: fie din cauza căldurii, fie după ce a fost rănit, dar după aceasta se spune că soţia lui i-ar fi preluat locul şi a rămas pe poziţie pană la sfârşitul luptei.

Cea mai lungă zi de luptă a Revoluţiei Americane a fost cea din bătălia de la Monmouth, care s-a încheiat cu o remiză tactică. În urma războiului, Mary şi soţul ei au revenit la Carlisle, unde William a murit după doar câţiva ani.

Mary s-a recăsătorit cu John McCauley, despre care se ştie foarte puţin. Iar în 1822, statul Pennsylvania i-a acordat femeii o pensie anuală de 40 dolari „pentru serviciile prestate în timpul războiului.”

După moartea lui Mary, în 1832, povestirile din ziare remarcau curajul ei din timpul războiului, dar nu au oferit detalii cu privire la ce luptă anume a participat. În următorii zeci de ani, s-au răspândit numeroase legendele despre femeia anonimă, în persoana lui Molly Pitcher, care care a luptat ca artileristă de tun în bătălia de la Monmouth.

În 1876, Mary Hays McCauley a devenit reprezentarea eroinei din Războiul de Independenţă al SUA (Războiul Revoluţionar). În acelaşi an, locuitorii din Carlisle au decis să marcheze mormântul ei ca fiind al celei numite şi Molly Pitcher.

Sursa: History

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase