Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cum ştie o celulă când să se dividă?

Cum ştie o celulă când să se dividă?

Cum ştie o celulă când să se dividă?
Publicat: 03.06.2018
Ştim că sute de gene contribuie la un val de activitate asociat cu diviziunea celulară, dar pentru a genera acel val un nou studiu arată că celulele trebuie să crească suficient pentru a produce patru proteine cheie în cantităţi adecvate. Studiul savanţilor de la Institutul Politehnic Rensselaer şi Universitatea din Montreal oferă un mod de a controla echilibrul dintre creşterea şi diviziunea celulară, care sunt implicate şi într-o sumedenie de boli, inclusiv cancerul.

„De mai mulţi ani ştiam că celulele trebuie să atingă un plafon de dimensiune înainte de diviziunea celulară, dar modul în care celulele ştiu când ating acea limită a rămas un mister”, a precizat Catherine Royer de la Institutul Politehnic Rensselaer, conducătoarea acestui studiu, alături de Mike Tyers, de la Universitatea Montreal. „Ceva stabileşte plafonul şi ceva îl simte. Acest studiu stabileşte mecanismul din spatele maşinăriei centrale în înmugurirea celulelor de drojdie”.

Studiul rezolvă şi motivul pentru care celulele cu acces redus la un mediu bogat în nutrienţi se divid la dimensiuni mai mici. Ambele descoperiri sunt asociate cu o abundenţă de patru proteine cheie, scrie Science Daily.

Royer şi echipa sa au examinat celule de drojdie care se divid prin înmugurire. Aceştia au folosit o tehnică de măsurare a particulelor pentru a măsura concentraţia proteinelor în cauză. Royer a găsit că pe măsură ce aceste celule cresc în dimensiune, moleculele a patru dintre cele cinci proteine examinate au atins un număr suficient de mare pentru a declanşa procesul de divizare.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O sigură celulă poate elucida misterul apariţiei şi dezvoltării cancerului

Cum poate o singură celulă să dea naştere unui întreg organism – VIDEO

Ce am vedea dacă am putea pătrunde într-o celulă? Două animaţii splendide ne dezvăluie secretele vieţii (VIDEO)

Ce se întâmplă cu rămăşiţele unei celule moarte?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase