Home » Natură » Nivelul oceanelor a crescut în secolul XX mai mult decât în ultimii 3.000 de ani

Nivelul oceanelor a crescut în secolul XX mai mult decât în ultimii 3.000 de ani

Nivelul oceanelor a crescut în secolul XX mai mult decât în ultimii 3.000 de ani
Publicat: 25.02.2016
Nivelul oceanelor şi mărilor de pe Pământ a crescut cu aproximativ 14 cm între 1900 şi 2000, în urma topirii gheţarilor, în principal în Oceanul Arctic, potrivit unui studiu publicat de climatologi pe site-ul Academiei Americane de Ştiinţe, informează Science & Avenir.

Nivelul oceanelor a crescut într-un ritm mai intens în ultimul secol decât în ultimii 3.000 de ani, din cauza schimbărilor climaterice, cercetătorii estimând că fără creşterea de temperatură înregistrată de la începutul erei industriale, înălţimea apei oceanelor ar fi fost pe jumătate faţă de cea înregistrată în secolul XX.

Potrivit studiului climatologilor, ce se bazeză pe o nouă abordare statistică definitivată la Universitatea americană Harvard, nivelul oceanelor a scăzut în jur de 8 cm între anii 1000 şi 1400, perioadă marcată de o răcire a temperaturii la nivel planetar cu 0,2 grade Celsius.

„Este frapant să vezi o asemenea variaţie a nivelului oceanelor asociată unei scăderi globale a temperaturii nu foarte drastică”, a afirmat profesorul Kopp, de la Departamentul de Ştiinţele Pământului din cadrul Universităţii Rutgers, din New Jersey. „În prezent, temperatura medie la nivel mondial este cu un grad Celsius mai ridicată decât era la sfârşitul secolului al XIX-lea, a adăugat profesorul Kopp.

Pentru a determina evoluţia nivelului oceanelor în ultimii 3.000 de ani, oamenii de ştiinţă au compilat date geologice, indicatori ai nivelului apei, precum mareele şi recifurile de corali, şi siturile arheologice.

Cercetătorii au estimat că, în funcţie de rezultatul acestui studiu, nivelul oceanelor va creşte de la 51 de cm la 1,3 m pe parcursul acestui secol, dacă lumea va continua să depindă într-o atât de mare măsură de energiile fosile (neregenerabile).

„Aceste noi date despre nivelul oceanelor confirmă o dată în plus cât de neobişnuită este această perioadă modernă de încălzire globală, pentru că este consecinţa emanaţiilor de gaz ce produc efectul de seră. Studiile arată că impactul cel mai periculos al creşterii temperaturii este creşterea nivelului oceanelor”, a declarat Stefan Rahmstorf, profesor de oceanografie la Institutul pentru cercetarea impactului climei, din Postdam, Germania.

„Gheţarii se topesc mai repede dacă se înregistrează creşteri ale temperaturii, este o informaţie de fizică elementară”, a mai spus, ironic, Stefan Rahmstorf.

Sursa: Mediafax

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase