Home » Natură » Caii au învăţat să comunice cu oamenii. Au avut nevoie de doar 15 minute pe zi, timp de 2 săptămâni

Caii au învăţat să comunice cu oamenii. Au avut nevoie de doar 15 minute pe zi, timp de 2 săptămâni

Publicat: 27.09.2016
Un grup de cai norvegieni a învăţat să comunice într-un ,,cod al cailor'', prin intermediul căruia le puteau spune îngrijitorilor dacă le este prea cald sau prea frig.

Ultima premieră în relaţia de comunicare dintre specii a fost prezentată în revista Applied Animal Behaviour Science. În cadrul studiului, autorii au dezvăluit că cei 23 de cai implicaţi în studiu au reuşit să stăpânească arta comunicării în mai puţin de două săptămâni de practică.

Deşi animalele nu pot participa în conversaţiile filozofice, acum pot indica dacă vor să fie acoperiţi cu o pătură sau nu, în funcţie de temperatura pe care o simt. Pentru a obţine acest rezultat, caii îşi foloseau nasul pentru a alege una dintre cele trei plăcuţe cu simboluri specifice: o linie orizontală înseamnă că îşi doresc ca pătura să fie pusă pe ei, o linie verticală însemna că îşi doresc ca pătura să fie îndepărtată şi o plăcuţă albă ce reflectă faptul că sunt fericiţi aşa cum sunt în acel moment.

Pentru a-i întreba pe cai, cercetătorii i-au amplasat în medii fie foarte calde fie foarte reci, recompensându-i cu morcovi atunci când alegea plăcuţa corectă. De exemplu, caii care transpirau şi indicau plăcuţa care însemna să le fie îndepărtată pătura erau recompensaţi cu morcovi. 

Atunci când caii făceau greşeli nu primeau nimic. Cu un antrenament de 10-15 minute pe zi, în decursul a două săptămâni, animalele au reuşit să înveţe să comunice prin intermediul acestui sistem, rata de succes fiind de 100%.

După ce caii au realizat că pot vorbi cu oamenii aceştia au încercat în repetate rânduri să le capteze atenţia chiar dacă nu se aflau în timpul exerciţiilor. 

Sursa: IFL Science

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase