Home » Natură » Un eveniment bizar din Oceanul Pacific poate avea efecte devastatoare asupra climei: ”Este cel mai neobişnuit eveniment meteorologic din ultimele decenii”

Un eveniment bizar din Oceanul Pacific poate avea efecte devastatoare asupra climei: ”Este cel mai neobişnuit eveniment meteorologic din ultimele decenii”

Publicat: 23.02.2017
O arie vastă de apă, anormal de caldă, din Oceanul Pacific a dus la creşterea nivelului de ozon în vestul Statelor Unite, conform unui nou studiu.

Această „pată” de căldură anormal de ridicată, care măsoară aproximativ 9 milioane de kilometri pătraţi şi se întinde din Mexic până în Alaska, a fost responsabilă pentru schimbarea condiţiilor oceanice; dar un nou studiu arată că aceasta este responsabilă şi pentru schimbarea condiţiilor atmosferice, relatează Science Alert.

Dan Jaffe, de la Universitatea Washington, a specificat că, „în ultimă instanţă, toate sunt asociate cu pata, care este cel mai neobişnuit eveniment meteorologic din ultimele decenii”.

Evenimentul a fost detectat prima dată în 2013 şi a continuat să se răspândească în 2014 şi 2015. Deşi a fost mai puţin evident în 2016, au existat indicii conform cărora a persistat şi în acest an.

Diminuarea faunei marine din Oceanul Pacific este de asemenea asociată acestui eveniment meteorologic neobişnuit, cu mii de lei de mare murind din cauza lipsei de hrană în ape cu 3 grade Celsius peste medie şi cu o diminuare fără precedent a faunei de păsări marine.

„Nu pot oferi o explicaţie a ceea ce se întâmplă acum”

În aprilie 2015, aceste efecte au putut fi văzute şi în mediul terestru, cu o serie de evenimente meteorologice ciudate în Statele Unite. De asemenea, creşterea temeperaturii a dus la o explozie de alge toxice care se întind pe toată lungimea coastei de vest a Statelor Unite. Cercetătorii care au studiat aceste evenimente nu puteau spune multe, ecologul Jamie Jahncke a dezvăluit: „nu pot oferi o explicaţie a ceea ce se întâmplă acum”.

Jaffe şi echipa sa monitorizează nivelurile de ozon de deasupra Statelor Unite din 2004, astfel a putut observa în 2015 o creştere semnificativă (imaginea de mai sus). Pentru siguranţă, au corelat aceste date cu altele de pe teritoriu Statelor Unite şi au văzut că se potrivesc: există într-adevăr o creştere semnificativă a nivelului de ozon.

Pentru a vedea dacă este o legătură cu încălzirea Oceanului Pacific, au cartat pata într-un detaliu fără precedent, folosind mai mulţi sateliţi pentru a monitoriza temperatura.

„Acest fenomen este ceva nou”

Apoi au comparat evenimentele cu înregistrările temperaturilor suprafeţelor din 1910 încoace şi ce au găsit nu era ceva similar cu nimic cunoscut în istorie. „Acest fenomen este ceva nou”, a menţionat Chelle Gentemann, un membru al echipei de la Earth and Space Research, din Seattle.

Au descoperit că efectele petei în mediul terestru sunt semnificative: temperaturi mai ridicate, nori la o altitudine mai joasă şi presiune atmosferică ridicată. Acestea, combinate, produc mai mult ozon. Din iunie 2015, evenimentul a dus la creşterea nivelului de ozon, fiind cu 3-13 părţi pe miliard mai ridicat decât în mod normal.

De asemenea, zone precum Salt Lake City şi Sacramento, care aveau deja un nivel de ozon ridicat, au depăşit nivelul maxim admis şi prezintă riscuri majore.

În condiţii normale, curenţii atmosferici de-a lungul coastei vestice permit recircularea apei, apa din adâncime mai rece înlocuind-o pe cea mai caldă de la suprafaţă. Dar creşterea temperaturii oceanului a însemnat o stagnare a acestui fenomen. Acest lucru a slăbit curenţii de-a lungul coastei, care nu mai puteau împinge apa caldă departe de plaja coastei.

Temperaturile ridicate şi presiunea atmosferică ridicată, alături de lipsa norilor, a dat posibilitatea reacţiilor chimice care formează molecula de O3 (ozonul).

Poluarea cu ozon poate cauza numeroase probleme de sănătate, mai ales disfuncţii severe de respiraţie, precum pneumonie, astm şi bronşită. Acest studiu aruncă o lumină asupra modului în care nivelul de ozon poate creşte, fiind asociat cu un eveniment anormal. Se arată, de asemenea, că un eveniment în natură poate cauza o reacţie în lanţ şi un dezechilibru care poate fi extrem de nociv pentru mediul înconjurător.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Alertă în Oceanul Pacific. Cinci insule celebre au dispărut sub apă, iar alte şase se scufundă într-un ritm alarmant

Descoperă PARADISUL VERDE! Insula Oahu din oceanul Pacific este Raiul pe Pământ

Evoluţia surprinzătoare pe care o are stratul de ozon care protejează Terra de raze ultraviolete nocive – VIDEO

Odată cu încălzirea globală, oraşele plutitoare pot deveni o realitate peste doar câţiva ani – VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase