Home » Natură » Seceta are consecinţe dramatice asupra Mării Moarte

Seceta are consecinţe dramatice asupra Mării Moarte

Seceta are consecinţe dramatice asupra Mării Moarte
Publicat: 31.03.2017
La câteva sute de metri sub fundul Mării Moarte, cercetătorii au descoperit dovezi în legătură cu trecutul mării, descoperind că marea a trecut prin etape de secetă extremă.

Savanţii au observat că seceta din zona Mării Moarte s-a accentuat acum 120.000 de ani, şi-a revenit în parametri normali, apoi a avut încă o etapă de secetă accentuată acum 10.000 de ani; în urma analizării stratelor de rocă de sare (halit), precizează Science Daily.

Rocile de sare sunt buni indicatori în ceea ce priveşte variaţia de umiditate, întrucât halitul se formează în perioadele de secetă.

Autorul acestui studiu, Yael Kiro, geochimist la Universitatea Columbia, precizează că „toate observaţiile arată că această regiune este una dintre cele mai afectate de schimbarea climatică modernă şi este prezis că nivelul apei va scădea. Ceea ce am demonstrat este că, în condiţii naturale, marea poate deveni chiar mai „uscată” decât previziunea oricărui model utilizat de noi”.

Studiul a fost publicat recent în jurnalul Earth and Planetary Science Letters.

Deşi nivelul precipitaţiilor a scăzut cu 10% în ultimii 70 de ani, nu acesta este motivul principal pentru scăderea nivelului Mării Moarte. Mai degrabă prezenţa umană din ce în ce mai numeroasă a făcut ca teritorii precum Iordania, Palestina şi Siria folosesc apă din râurile care alimentează cu apă dulce Marea Moartă, ducând la scăderea debitului acestora, deci la un nivel mai mic de apă care ajunge în mare.

Aşadar, studiul de faţă care arată secarea naturală din trecut a mării demonstrează că un nou ciclu de secare amplificat de acţiunea umană poate duce la consecinţe dramatice.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Fluviile lumii se schimbă dramatic, odată cu încălzirea globală

Încălzirea climatică afectează deja întreaga viaţă pe Pământ

Schimbarea climatică nu este o farsă, susţine guvernatorul Californiei

Concluzie alarmantă: ecosistemele marine se află într-un pericol şi mai mare decât s-a crezut până acum. Nu doar schimbarea climatică este de vină

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase