Home » Natură » Misterul formării podişului Tibet a fost rezolvat: Fenomenul care a dus la formarea aspectului unic al platoului

Misterul formării podişului Tibet a fost rezolvat: Fenomenul care a dus la formarea aspectului unic al platoului

Publicat: 26.07.2017
Cercetătorii au descoperit fenomenul care a produs formarea podişului Tibet. Înălţimea cât şi amploarea platoului ar putea fi controlată în mare parte de către coliziunea dintre plăcile tectonice care au produs formele de relief.

Podişul Tibet s-a format în urma convergenţei dintre placa tectonică indiano-australiană şi eurasica, informează Mail Online. 

Conform modelelor realizate de cercetători, forma platoului Tibet a fost dată de zona vestică mai puternică a plăcii tectonice eurasice. Conform cercetătorilor din cadrul Universităţii din Illionois, regiunea Tibet prezintă o activitate seismică intensă, aşadar prin îneţelgerea trecutului geologic al podişului, experţii ar putea afla detalii despre cutremurele din prezent.

În cadrul modelului clasic de formare a platoului Tibet, mişcarea rapidă a plăcii tectonice indiano-australiană a provocat ciocnirea acesteia de placa tectonică eurasica ce este în mare parte staţionară. Experţii sugerează că fenomenul s-ar fi produs în urmă cu 50 de milioane de ani. 

Ciocnirea ar fi provocat ieşirea l-a suprafaţă a unei porţiuni din crusta Pământului, ce astăzi este cunoscută că Munţii Himalaya şi podişul Tibet. Însă modelul iniţial nu explică de ce platoul este asimetric. ,,Podişul Tibet nu este uniform. Zona vestică este foarte îngustă, în timp ce partea estică este foarte vastă, aspect pe care modelele anterioare nu au reuşit să-l explice,” declară  dr. Lin Chen autoarea studiului.

Astfel experţii au realizat un model care prezintă fenomenul produs de ciocnirea a două plăci tectonice compuse din roci cu durităţi diferite. Atunci când au analizat modelul au descoperit că rocile dure din placa tectonică eurasica au provocat formarea zonei înguste a podişului, iar rocile cu o duritate scăzută a plăcii eurasice au creat zonă vastă a podişului. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase