Home » Natură » Acesta este satul cu cele mai scăzute temperaturi de pe Pământ. Un termometru digital instalat recent a înregistrat temperatura record de -62 de grade Celsius. Imediat aparatul s-a stricat

Acesta este satul cu cele mai scăzute temperaturi de pe Pământ. Un termometru digital instalat recent a înregistrat temperatura record de -62 de grade Celsius. Imediat aparatul s-a stricat

Publicat: 18.01.2018
Bun venit în satul cu cele mai mici temperaturi de pe glob. Aici, în luna ianuarie, temperaturile medii sunt de -50 de grade Celsius, iar genele localnicilor îngheaţă la câteva momente după ce ajung afară.

Satul izolat din Siberia Oimiakon este cunoscut ca fiind una dintre cele mai friguroase aşezări permanente din lume. Conform Mail Online, temperaturile din satul rusesc au ajuns recent la -62 de grade Celsius. 

Staţia meteorologică oficială de la ”polul frigului” a înregistrat recent -59 de grade Celsius, însă localnicii susţin că mercurul din termometrele proprii a ajuns şi la -67 de grade Celsius. Un locuitor din Oimiakon a declarat că informaţiile oficiale nu prezintă întregul adevăr. La finalul anului 2017, în localitate a fost instalat un termometru digital care recent a redat temperatura şocantă de -62 de grade Celsius. Când a atins această temperatură, termometrul s-a stricat, potrivit The Siberian Times. 

În sat locuiesc aproximativ 500 de persoane, iar între anii 1920 şi 1930 era un loc în care turmele de oi şi fermierii se opreau pentru ca animalele să se adape din izvoarele termale celebre din zonă. Astfel, satul şi-a dobândit numele de Oimiakon, ce se traduce prin ”apa ce nu îngheaţă”.

În următorii ani, guvernul sovietic a construit o aşezare permanentă pentru a forţa populaţia nomadă să rămână într-un singur loc. În 1933, a fost înregistrată o temperatură record de -67,7 grade Celsius în Oimiakon, fiind considerată cea mai scăzută temperatură din emisfera nordică. Cele mai mici temperaturi sunt înregistrate în Antarctica, dar în acele zone nu există aşezări umane permanente. 

Printre principalele probleme ale locuitorilor se numără şi îngheţarea cernelii din pix, a ochelarilor şi pierderea energiei din baterii. Astfel  că localnicii îşi lasă maşinile pornite pe întreaga durată a zilei. De asemenea, terenul extrem de îngheţat face ca înhumarea să fie o adevărată provocare, aşadar anterior îngropării este aprins un foc imens pentru dezgheţarea terenului. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase