Home » Natură » Doar în anul acesta, peste 35 de delfini au eşuat pe litoralul românesc

Doar în anul acesta, peste 35 de delfini au eşuat pe litoralul românesc

Doar în anul acesta, peste 35 de delfini au eşuat pe litoralul românesc
Publicat: 20.06.2018
Peste 35 de delfini au fost găsiţi morţi, eşuaţi pe plajele litoralului românesc de la începutul anului, cei mai mulţi în perioadă de prohibiţie, au anunţat reprezentanţii ONG Mare Nostrum.

Potrivit acestora, pe numărul de telefon de urgenţă pentru delfini al organizaţiei, Mare Nostrum primeşte aproape zilnic sesizări legate de eşuarea delfinilor, scrie Mediafax.

”În fiecare an, ONG Mare Nostrum trage semnale de alarmă legat de situaţia delfinilor eşuaţi, una dintre cele mai mari probleme ce ţin de conservarea biodiversităţii şi a protejării speciilor de cetacee din Marea Neagră. Mai grav decât atât este faptul că cele mai multe cazuri sunt semnalizate în plină perioadă de prohibiţie la calcan, când delfinii ajung în plasele pescăreşti tip setcă, unde îşi găsesc sfârşitul”, spun reprezentanţii organizaţiei.

Astfel, în plină perioadă de prohibiţie au fost semnalate 34 de cazuri, iar două în afara prohibiţiei, de la începutul anului şi până acum.

Perioadele de prohibiţie la calcan sunt între 15 aprilie şi 15 iunie.

”În perioadele de prohibiţie, potrivit monitorizărilor noastre, s-au înregistrat o mare parte din cazurile de eşuări ale delfinilor, cei mai mulţi prinşi în plase pescăreşti. Lucruri care nu ar trebui să se întâmple, pentru că plasele nu ar trebui să fie întinse, de la bun început, în acele perioade”, spune Marian Paiu, specialist ecolog.

Reprezentanţii Mare Nostrum spun că, începând cu anul 2011, 257 de delfini au eşuat numai în perioadă de prohibiţie la calcan, dintr-un total de 714 cazuri înregistrate şi trag un nou semnal de alarmă privind scăderea drastică a numărului de exemplare de delfin din Marea Neagră.

Potrivit celui mai recent studiu prezentat de Mare Nostrum, în zona de Nord-Vest a Mării Negre sunt în jur de 100. 000 de exemplare, dintre care, pentru zona exclusiv economică a României, sunt estimate peste 19.000 de exemplare. Din cele trei specii de delfin din Marea Neagră, în afară de delfinul comun, atât marsuinul, cât şi afalinul, sunt considerate pe cale de dispariţie.

”Inutil să spunem că numărul estimat de delfini, în urma monitorizărilor noastre, este unul mic. În ritmul în care sunt înregistrate cazurile de eşuări, este foarte posibil ca într-un viitor mai apropiat decât credem, încadrarea speciilor de cetacee din Marea Neagră să se schimbe drastic. De altfel, există o specie marină care a avut acelaşi destin tragic, şi anume foca călugăr”, a completat Marian Paiu.


 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase