Home » Natură » Un grup de cercetători doreşte să readucă mamuţii la viaţă prin intermediul clonării

Un grup de cercetători doreşte să readucă mamuţii la viaţă prin intermediul clonării

Publicat: 10.09.2018
O echipă de cercetători a prelevat probe dintr-un mânz ce a trăit în urmă cu 40.000 de ani, în încercarea de a readuce specia la viaţă. Echipa cu specialişti din Rusia şi Coreea de Sud susţine că experimentul pe puiul de cal reprezintă „primul pas” al readucerii la viaţă a mamuţilor lânoşi.

Imaginile din laboratorul situat în Yokutsk arată momentul căutării „celuelor vii” pe carcasa ce a stat îngheţată în permafrost timp de 30.000-40.000 de ani. Conform Mail Online, mânzul a fost descoperit îngheţat în solul dintr-un crater siberian cunoscut şi cu denumirea de „Mouth of Hell”. Puiul avea în jur de 20 de zile în momentul morţii. 

„Din fericire, ţesutul muscular al calului nu a fost degradat şi a fost bine conservat, aşadar am reuşit să obţinem probe din acest exemplar pentru cercetări biotehnologice”, a declarat dr. Semyon Grigoriev, principalul cercetător al Mammoth Museum din Rusia. 

Specialistul în clonare, prof. Hwang Woo Suk, s-a alăturat echipei pentru căutarea ADN-ului din mânz. „Dacă am reuşit să descoperim o celulă, apoi vom face tot ce putem pentru a clona animalul”, a afirmat Suk. Apoi o iapă dintr-o specie apropiată animalului dispărut va fi utilizată ca surogat”, a adăugat acesta. 

În mod similar, alţi specialiştii doresc să cloneze un mamut, un elefant fiind în acest caz surogat. Însă profesorul susţine că există mai multe asemănări între mânz şi caii din prezent decât între un mamut şi un elefant. „După ce vor realiza embrionul, cu aceste celule putem să-l transferăm cu uşurinţă într-o mamă surogat. Sunt foarte multe specii de cal asemănătoare cu acesta. Însă în cazul mamuţilor povestea este cu totul alta”, a declarat Suk. „Sunt milioane de ani de evoluţie între cei doi”, a adăugat el, 

Momentan, specialiştii se concentrează pe prelevarea unei celule vii, în sine o astfel de reuşită ar reprezenta o premieră. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase