Home » Natură » Emisiile de fluoroform, gaz cu efect de seră, au atins cote record

Emisiile de fluoroform, gaz cu efect de seră, au atins cote record

Emisiile de fluoroform, gaz cu efect de seră, au atins cote record
Publicat: 27.01.2020
Omenirea trebuia să elimine deja acest gaz cu efect de seră, dar emisiile sunt acum la cote record, amplificând încălzirea globală

HFC-23, numit şi fluoroform, este un compus de 12000 ori mai puternic în amplificarea încălzirii globale decât dioxidul de carbon, degajarea sa în cantităţi mari având efecte catastrofale asupra climei.

Creat pentru folosirea ca agent refrigerant în echiparea aparatelor de aer condiţionat şi frigidere, HFC-23 trebuia să înlocuiască aşa numita clorofluorocarbură (CFC), un gaz un caz cu foarte puternic efect de seră responsabil pentru degradarea accelerată a stratului de ozon – esenţial pentru protejarea organismelor vii în faţa radiaţiei UV emisă de soare. Aproape la fel de nociv pentru mediu, HFC-23 a fost interzis anul trecut printr-un tratat internaţional semnat de majoritatea naţiunilor lumii (exceptând Statele Unite). Semnat inclusiv de India şi China, cei mai mari producători de HFC-23, tratatul a fost respectat doar la nivel de statistici şi declaraţii, China anunţând o reducere dramatică a emisiilor între anii 2014-2018, în timp ce India a recomandat producătorilor să incinereze gazul, în loc să-l lase să scape în atmosferă.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase