Home » Natură » Cu ce se hrănește, de fapt, marele rechin alb. Oamenii de știință au fost uimiți

Cu ce se hrănește, de fapt, marele rechin alb. Oamenii de știință au fost uimiți

Cu ce se hrănește, de fapt, marele rechin alb. Oamenii de știință au fost uimiți
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 13.06.2020

Cunoașterea alimentației rechinilor este esențială pentru gestionarea modului în care interacționăm cu ei. Un nou studiu asupra dietei rechinilor albi din estul Australiei a dezvăluit unele aspecte surprinzătoare.

Conform unei analize detaliate asupra conținutului găsit în stomacul rechinilor albi, acești faimoși prădători petrec mai mult timp decât am fi crezut hrănindu-se pe fundul mărilor și oceanelor. Inițial, oamenii de știință au crezut că își căutau prada aproape de suprafața apei.

Cercetătorii au analizat hrana digerată a 40 de rechini albi tineri (Carcharodon carcharias) și au descoperit multe specii de pești cunoscute pentru traiul lor pe fundul apelor sau pentru modul în care se ascund în nisipul din adâncuri.

„Imaginea înotătoarei dorsale a rechinului care apare deasupra apei în timp ce vânează nu este, de fapt, foarte corectă”, a spus ecologistul Richard Grainger, de la Universitatea din Sydney.

Cu ce se hrănește, de fapt, marele rechin alb

Analiza dietei nu dezvăluie oamenilor de știință doar ce le place rechinilor să mănânce, ci și obiceiurile migratorii ale acestor creaturi: unde se hrănesc și motivul pentru care au trebuit să se mute.

În medie, dietele rechinilor au inclus 32% specii de pești din zona pelagică (precum somonul australian), 17,4% pești de pe fundul apelor (precum uranoscopidele), 14,9% pești din supraordinul batoidea (precum pisica de mare), iar 5% peşti de recif (precum achoerodus).

Restul conținutului din stomac era compus din grupuri mai puțin abundente sau neidentificate de pești. Mamifere marine, alți rechini, calamari și sepii fac parte ocazional din dieta unui rechin alb tânăr, potrivit cercetătorilor.

Echipa a comparat descoperirile lor cu alte date colectate anterior pentru a înțelege ce fel de nutrienți caută rechinii. Astfel, am putea afla unde le place să trăiască și cum îi poate deranja activitatea umană, notează Science Alert.

Pe măsură ce rechinii îmbătrânesc, au tendința să se miște mai mult și au un aport mai mare de grăsime în dietele lor astfel încât să aibă energie pentru călătorii. Așadar, dieta și migrația rechinilor sunt strâns legate.

Noul studiu a fost publicat în Frontiers in Marine Science.

Vă mai recomandăm să citiți și:

A fost identificată prima specie de rechin omnivor

Patru noi specii de rechini, cu un stil bizar de a înota, contrariază cercetătorii care i-au descoperit – VIDEO

Top 10 cele mai bizare specii de rechini

Top 5 mituri despre rechini, false. Care este cea mai mare ameninţare a rechinilor

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase