Home » Știință » Ce se întâmplă în momentul în care se foloseşte presa hidraulică pentru a împături o coală de hârtie – VIDEO

Ce se întâmplă în momentul în care se foloseşte presa hidraulică pentru a împături o coală de hârtie – VIDEO

Ce se întâmplă în momentul în care se foloseşte presa hidraulică pentru a împături o coală de hârtie – VIDEO
Publicat: 21.03.2016
Până acum, s-a încercat împăturirea unei coli de hârtie, în părţi perfect egale, de cel mult opt ori.

Se spune că nu putem împături o coală de hârtie, în părţi egale, mai mult de opt ori. Se pare, însă, că nu este aşa, doarece, dacă folosim o presă hidraulică, am putea repeta acest proces până când răbdarea noastră se sfârşeşte.

Producătorii canalului de YouTube „Hydraulic Press Channel” s-au gândit să folosească un astfel de echipament, pentru a împături o coală de hârtie de format A3 de 7 ori. Bineînţeles, şi noi putem face acest lucru cu propriile mâini, însă efortul depus ar fi deosebit de mare.

Sursa: youtube.com/ Hydraulic Press Channel

În momentul în care s-a încercat împăturirea hârtiei pentru a opta oară, aceasta a explodat. Se pare că motivul pentru care s-a întâmplat acest lucru nu ar fi, de fapt, materialul presat, ci presiunea care s-a aplicat asupra lui.

În mod concret, atunci când împăturim o coală de hârtie, aceasta îşi dublează, practic, grosimea. La a doua împăturire, grosimea ei se măreşte de patru ori. La a şaptea împăturire, grosimea colii devine de 128 mai mare decât fusese ea iniţial.

Acest fenomen poartă denumirea de „creştere exponenţială” şi poate fi repetat, practic, la infinit. De exemplu, o coală de hârtie care poate fi împăturită în părţi egale de 42 de ori ar avea o dimensiune aproximativ egală cu distanţa de la Pământ la Lună, adică 384.400 de kilometri.

Cu cât realizăm mai multe împăturiri, cu atât este nevoie să aplicăm mai multă presiune. În cazul experimentului de faţă, la cea de a opta împăturire, din cauza presiunii foarte mari, cutele hârtiei se rup, iar capetele presei se ciocnesc, producând un sunet similar cu cel al unei explozii.

Sursa: iflscience.com

Vă mai recomandăm şi: Ce cred ”profesioniştii” din România despre dispozitivele pentru realitate virtuală: ”Fizic este greu pentru oricine”

                                  Ce îi surprinde pe oameni cel mai mult atunci când călătoresc într-o maşină fără şofer

                               Cimentul este de domeniul trecutului. Materialul REVOLUŢIONAR care îl va înlocui – VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase